Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 10:14

Ανακάλυψη με ακτίνες Χ πορτέτου του Ντεγκά που ήταν κρυμμένο κάτω από άλλο πίνακα

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, το πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας, το οποίο ήταν κρυμμένο κάτω από άλλον πίνακα- με το όνομα «Πορτρέτο μιας Γυναίκας»- του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά.

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, το πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας, το οποίο ήταν κρυμμένο κάτω από άλλον πίνακα - με το όνομα «Πορτρέτο μιας Γυναίκας» - του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά.

Όπως αναφέρει το BBC, εκτιμάται ότι η γυναίκα που απεικονίζεται είναι η Έμμα Ντομπινί, που εμφανίζεται και σε άλλες ζωγραφιές του Ντεγκά.

Η συγκεκριμένη έρευνα περιγράφεται στο Scientific Reports, με τον Ντάριλ Χάουαρντ, έναν εκ των επικεφαλής της έρευνας, να δηλώνει στο BBC πως είναι συναρπαστικό το ότι είναι δυνατό πλέον να προστεθεί ένα ακόμα έργο του Ντεγκά στην υπάρχουσα λίστα.

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι το συγκεκριμένο πορτρέτο του 1870 κάλυπτε μια άλλη, παλαιότερη ζωγραφιά. Συμβατικού τύπου ακτίνες Χ αποκάλυψαν το ίχνος μιας άλλης εικόνας, αλλά χρειαζόταν μια πολύ πιο ισχυρή τεχνική για να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες χωρίς να χρειαστεί φυσική επέμβαση στον πίνακα.

Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιήθηκε το Australian Synchrotron, ένας μεγάλος επιταχυντής, ο οποίος παράγει πολύ ισχυρές ακτίνες Χ, και ήταν σε θέση να «δει» κάτω από τα στρώματα μπογιάς. Επίσης, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα μεταλλικά στοιχεία στις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος.

Τελικά, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν έγχρωμα και με μεγάλη λεπτομέρεια το κρυμμένο έργο του Ντεγκά: Μια γυναίκα με πυρόξανθα μαλλιά. Ωστόσο, το πορτρέτο δεν ήταν ολοκληρωμένο, και φαίνεται πως ο καλλιτέχνης έκανε πολλές προσπάθειες να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου - αν και είναι αρκετά καθαρό για να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το ποια απεικονίζεται.