Κόσμος
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 07:18

Οι Γάλλοι είπαν «Οχι» στο Ευρωσύνταγμα

Σαρωτική νίκη, κατέγραψε το «όχι», στο κρίσιμο γαλλικό δημοψήφισμα, για το Ευρωσύνταγμα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το «όχι», συγκέντρωσε ποσοστό 54,87% έναντι 45,13% του «ναι».

Παράλληλα, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, που άγγιξε το 70%.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ενωση, φέρνει η επόμενη ημέρα. Πληροφορίες αναφέρουν την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος έχει συγκαλέσει ήδη υπουργικό συμβούλιο σήμερα στις 8:30' π.μ., ενώ αμφίβολη είναι πλέον και η υποψηφιότητα Ζακ Σιράκ, για μια τρίτη προεδρική θητεία.

«Η Γαλλία εκφράστηκε με δημοκρατικό τρόπο. Πρόκειται για κυρίαρχη απόφαση του λαού, την οποία λαμβάνω σοβαρά υπ'όψιν. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου για την κυβέρνηση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

«Το γαλλικό «όχι», δεν σκότωσε την ιστορική συνθήκη», υποστήριξε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εξαιρετικά απογοητευμένος για το αποτέλεσμα, δήλωσε από την Ιταλία και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα συνεχίσουν την προσπάθεια για έγκριση του Ευρωσυντάγματος, στις υπόλοιπες χώρες. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό και η διαδικασία επικύρωσης θα συνεχιστεί», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χιλιάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Βαστίλης και σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, το πλήθος καλούσε τον Ζακ Σιράκ, να παραιτηθεί.

Τη λύπη τους για τα αποτελέσματα του γαλλικού δημοψήφισματος, εξέφρασαν μεταξύ άλλων η Ισπανία και η Ολλανδία, ενώ απογοητευμένος δήλωσε και ο Γερμανός καγκελλάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιάν Πέτερ Μπαλγκενέντε, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν «ναι», στο αντίστοιχο δημοψήφισμα της Τετάρτης, με τις δημοσκοπήσεις πάντως να δείχνουν μέχρι σήμερα, σαφές προβάδισμα στο «όχι».

Για περίοδο περίσκεψης, έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.