Απόψεις
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 07:00

Ιστορίες φορολογικής τρέλας

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υστερήσει μέχρι… παρεξηγήσεως στη νομοθέτηση και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κι αυτό τη στιγμή που το συγκεκριμένο φαινόμενο εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
 [email protected]

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υστερήσει μέχρι… παρεξηγήσεως στη νομοθέτηση και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την άμεση καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κι αυτό τη στιγμή που το συγκεκριμένο φαινόμενο εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικά τώρα που διανύουμε μια -εξαιρετικά δύσκολη για τους περισσότερους πολίτες- περίοδο εφαρμογής ενός τρίτου επαχθούς και απεχθούς μνημονίου, όπου -υποτίθεται- κάθε ευρώ φορολογικού εσόδου είναι πολύτιμο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να είχε «τρέξει» κατά προτεραιότητα το πλήθος των διαρθρωτικών μέτρων που επανειλημμένα έχει εξαγγείλει ότι θα προωθήσει για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, μια διάταξη έτοιμη εδώ και 8 περίπου μήνες, η οποία προβλέπει την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά, στον server της Γενικής Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όλα τα δεδομένα των τιμολογίων και των αποδείξεων που εκδίδουν, μεταξύ άλλων και μέσω της οnline διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών τους μηχανισμών με τη ΓΓΠΣ, να μην έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, να μην έχει ψηφιστεί και να μην εφαρμόζεται ήδη!

Δεν είναι δυνατόν εδώ και δύο χρόνια να μην ισχύει κανένα κίνητρο μείωσης φόρου για τη συλλογή αποδείξεων! Δεν είναι δυνατό να μην έχουν ακόμη νομοθετηθεί και να μην εφαρμόζονται ήδη τα έτοιμα εδώ και 1 χρόνο κίνητρα για την επέκταση του «πλαστικού χρήματος» και των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών… δυσκολεύεται να προωθήσει τα μέτρα αυτά για διάφορος λόγους, μέχρι να καταφέρει να τα θέσει σε πλήρη εφαρμογή δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να στείλει το μήνυμα «πρόστιμα τέλος για τιμολόγια και αποδείξεις»!

Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, ενώ δεν έχουν ακόμη προχωρήσει τα προαναφερθέντα διαρθρωτικά μέτρα:

* να καταργούνται πλήρως τα αυτοτελή πρόστιμα για την έκδοση και τη λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων,

* να καταργούνται πλήρως τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων από ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά φροντιστήρια!

* να μειώνονται σε… συμβολικά επίπεδα τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων από όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και, μετά την αναγνώριση του λάθους, να επανέρχονται άρον-άρον!