Κόσμος
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 08:00

Γαλλία: Νέο πλαίσιο εκπαίδευσης των ιμάμηδων

Μετά το πρώτο σοκ από τη σφαγή καθολικού ιερέα σε εκκλησία της βόρειας Γαλλίας από δύο ισλαμιστές, η γαλλική πολιτεία και κοινωνία τείνουν χείρα συνεργασίας στους Μουσουλμάνους για να αντιμετωπίσουν από κοινού κρούσματα ριζοσπαστικοποίησης.

Μετά το πρώτο σοκ από τη σφαγή καθολικού ιερέα σε εκκλησία της βόρειας Γαλλίας από δύο ισλαμιστές, η γαλλική πολιτεία και κοινωνία τείνουν χείρα συνεργασίας στους Μουσουλμάνους για να αντιμετωπίσουν από κοινού κρούσματα ριζοσπαστικοποίησης.

Σε μια χώρα όπως η Γαλλία, με ισχυρούς δεσμούς με το Ισλάμ, για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς και προσφυγικούς, ζητούμενο είναι η ειρηνική συνύπαρξη των δύο θρησκειών, Καθολικών και Μουσουλμάνων, μακριά από κηρύγματα μίσους και βίας.

Απαγόρευση χρηματοδότησης τζαμιών από το εξωτερικό

Ιδιαίτερα μετά από τη δολοφονία του καθολικού ιερέα, έχει ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την αναγκαιότητα ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου της δεύτερης σε αριθμό πιστών, θρησκείας στη Γαλλία. Ένα από τα πιο σημαντικά του σημεία είναι η χρηματοδότηση τζαμιών της χώρας από το εξωτερικό, η οποία μελλοντικά θα πρέπει να απαγορευθεί.

Τον τρόπο αναζήτησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ με το Γαλλικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων. Όπως τόνισε ο Καζνέβ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης. «Καταρχήν, στη Γαλλία δεν υπάρχει θέση για εκείνους που στους χώρους λατρείας ή στα τζαμιά, προκαλούν ή υποθάλπουν τη βία» τόνισε ο Καζνέβ. « Όλοι θα πρέπει να αποδεχθούν τις βασικές αρχές του κοσμικού κράτους και σκέφτομαι ιδιαίτερα την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες».

Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν ήδη κλείσει 20 τζαμιά τους περασμένους μήνες στη Γαλλία και όπως εξήγγειλε Ανουάρ Μπιμπές, πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων, η εκπαίδευση των ιμάμηδων και ιεροκηρύκων θα βελτιωθεί και θα μπει σε πιο αυστηρά πλαίσια.

Νέο αφήγημα ενάντια στο μίσος

«Για παράδειγμα, θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα εντελώς διαφορετικό αφήγημα από την επιχειρηματολογία των τζιχαντιστών που δυστυχώς, διαδίδεται κυρίως στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και οδηγεί ορισμένους νέους ανθρώπους στη βία ή στην τρομοκρατία». Αλλά και ο πρύτανης και ιμάμης του τζαμιού στην πόλη Μπορντό, Ταρέκ Ουμπρού, εκπρόσωπος του ανεκτικού Ισλάμ, θεωρεί αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό της εκπαίδευσης ιμάμηδων.

«Η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες. Ιδεολογικά και πολιτικά θα πρέπει να είναι κατάλληλη και διπλά ανεξάρτητη από τη χώρα καταγωγής των ιμάμηδων, που δυστυχώς συχνά επηρεάζει την ανάγνωση του Ισλάμ».