Γράφουν σε διάφορα sites ότι όλες οι εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων πέφτουν έξω, συνεπώς και οι δικές μου, άρα δεν έχει νόημα να τις διαβάζουν οι υποψήφιοι. Είναι αυτονόητο ότι παρουσιάζουν και θα παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις πραγματικές βάσεις. Το θέμα δεν είναι πόσο έξω θα πέσουν, αλλά... πόσο κοντά θα βρεθούν στις πραγματικές βάσεις, γράφει ο Στράτος Στρατηγάκης.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή
[email protected]
Γράφουν σε διάφορα sites ότι όλες οι εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων πέφτουν έξω, συνεπώς και οι δικές μου, άρα δεν έχει νόημα να τις διαβάζουν οι υποψήφιοι. Είναι αυτονόητο ότι παρουσιάζουν και θα παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις πραγματικές βάσεις. Το θέμα δεν είναι πόσο έξω θα πέσουν, αλλά... πόσο κοντά θα βρεθούν στις πραγματικές βάσεις.
Το Υπουργείο Παιδείας όταν τρέχει το πρόγραμμα που κατανέμει τους υποψηφίους σε σχολές, γύρω στο δεκαπενταύγουστο, ξέρει, φυσικά, τα μόρια του κάθε υποψηφίου και όλες τις σχολές που δήλωσε στο μηχανογραφικό του κάθε ένας υποψήφιος.
Εμείς όταν κάνουμε τις εκτιμήσεις μας γνωρίζουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων τη βαθμολογική κλίμακα. Ότι δηλαδή 5010 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19 στη φυσική. Δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πόσοι από αυτούς τους υποψηφίους εξετάστηκαν στη Βιολογία άρα θα δηλώσουν σχολές του 3ου πεδίου ή στα Μαθηματικά και θα δηλώσουν σχολές του 2ου πεδίου ή και στα δύο οπότε μπορεί να δηλώσουν σχολές και των δύο πεδίων, χωρίς, φυσικά, να γνωρίζουμε ποια σχολή θα προτιμήσουν να βάλουν πρώτη.
Γνωρίζουμε επίσης ότι στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας 430 υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 19.000 έως 19.500 μόρια. Δεν δήλωσαν, όμως, όλοι Ιατρική ως πρώτη προτίμηση, όπως υποθέτουν οι περισσότεροι. Γνωρίζω υποψήφια που εξετάστηκε στα Μαθηματικά και τη Βιολογία, συγκέντρωσε 19.128 μόρια και δήλωσε ως πρώτη προτίμηση την Οδοντιατρική. Αυτή η συμπεριφορά, πολύ λογική για τη συγκεκριμένη υποψήφια, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τους αριθμούς που δημοσιεύει το Υπουργείο Παιδείας και, φυσικά, δεν είναι δυνατό να δημοσιεύονται τα μηχανογραφικά των υποψηφίων, αφού η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι αυστηρά προσωπική τους υπόθεση. Έτσι επιλογές υποψηφίων που δεν είναι οι αναμενόμενες από τον πολύ κόσμο, δημιουργούν τις αποκλίσεις των εκτιμήσεων από τις πραγματικές βάσεις. Φυσικά καλά κάνουν τα παιδιά και δηλώνουν τις σχολές που πραγματικά επιθυμούν. Οι μόδες στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ναι καλά διαβάσατε, υπάρχουν και μόδες, που έχουν να κάνουν, συνήθως, με διάφορους μύθους για την επαγγελματική "αποκατάσταση" των μελλοντικών πτυχιούχων, επηρεάζουν τις επιλογές και, φυσικά, η οικονομική κρίση, που κάθε χρόνο κάνει ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων να δηλώνουν σχολές μόνο στον τόπο κατοικίας τους.
Φέτος, ειδικά, πέρα από τις δυσκολίες που δημιουργούν στην εκτίμηση των βάσεων οι επιλογές των υποψηφίων, έχουμε και δύο διαφορετικά συστήματα, ασύμβατα μεταξύ τους, που κάνουν την εκτίμηση των βάσεων εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού για να καταλήξεις σε αριθμούς πρέπει να κάνεις ένα σωρό παραδοχές, που έστω και μία να μην επαληθευτεί μπορεί να πέσεις πολύ έξω.
Θα μου πείτε γιατί τότε μελετάς και παρουσιάζεις τις εκτιμήσεις σου για τις βάσεις; Πολλοί είναι οι λόγοι. Τα δεκάδες μέιλ των υποψηφίων που δέχομαι καθημερινά με την αγωνία αν θα τους φτάσουν τα μόρια για να πετύχουν στη σχολή που θέλουν, με υποχρεώνουν να μελετήσω το θέμα, αν δεν θέλω να λέω λόγια στον αέρα. Η δημοσίευσή τους μου επιτρέπει να απαντήσω σε όσους έχουν τέτοιες αγωνίες, όπως και όσο μπορώ.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Οικογένειες χρειάζονται ένα μπούσουλα για να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οικογένεια πέρυσι με το γιο της να συγκεντρώνει 17.600 μόρια διεκδικώντας θέση στη Νομική που είχε βάση το 2014 στην Κομοτηνή 18.303 μόρια, αντί να κινήσει τις διαδικασίες για να τον στείλει στο εξωτερικό για σπουδές Νομικής, έκανε υπομονή, παγώνοντας τις διαδικασίες, όταν είδε ότι έδινα εκτιμώμενη βάση 17.550 μόρια και δικαιώθηκε αφού η βάση της Κομοτηνής ήταν τελικά 17.546 μόρια και το παιδί πέτυχε στην Κομοτηνή, γλυτώνοντας τις διαδικασίες σπουδών σε άλλη χώρα, που τελικά θα ακύρωνε, μετά την επιτυχία στην Κομοτηνή.
Κάποιος άλλος μου έγραψε ότι ένας υποψήφιος διάβασε τις εκτιμήσεις μου και έβαλε τα κλάματα, όταν είδε ότι δεν θα πετύχαινε στη σχολή που ήθελε, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις μου. Αυτό που έχω να πω σε όλους τους υποψηφίους είναι ότι οι εκτιμήσεις είναι εκτιμήσεις δεν είναι οι βάσεις. Οι πραγματικές βάσεις θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας στο τέλος Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο. Από τη μεριά μου, σεβόμενος ακόμη και αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει εκτίμηση βάσεων, δεν δημοσιεύω τις εκτιμήσεις μου όσο διαρκεί η συμπλήρωση των μηχανογραφικών, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχομαι από τον κόσμο, γιατί πιστεύω ότι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τα μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος και από τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς και, φυσικά, τις εκτιμώμενες για την τρέχουσα χρονιά.
Οι εκτιμήσεις μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων με τόσα στελέχη και τόσους πόρους που έχουν από τα χρήματα που παίρνουν, αποτυγχάνουν παταγωδώς, ακόμη και σε δημοψηφίσματα, όπου οι εκδοχές είναι μόνο δύο ναι ή όχι, και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά, όπως είδαμε πρόσφατα, και στη Βρετανία. Δεν συζητάμε για αποτελέσματα εκλογών που η αποτυχία είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς αποτελεί εύκολη και σίγουρη νίκη η άποψη ότι οι εκτιμήσεις πέφτουν έξω, το θέμα είναι πόσο κοντά μπορεί να πλησιάσουν.