Σε μικρό ναό ιωνικού ρυθμού ανήκουν αρχιτεκτονικά μέλη, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην βραχονησίδα Γερόνησος, στην Πάφο.
Σε μικρό ναό ιωνικού ρυθμού ανήκουν αρχιτεκτονικά μέλη, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην βραχονησίδα Γερόνησος, στην Πάφο.
Ο ναός βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο της νησίδας και είχε ανεγερθεί πάνω σε υπερυψωμένη βάση (podium) πλάτους 8.47 μ., επιμελημένης τοιχοποιίας και επιχρισμένης, ώστε να δίνει την εντύπωση μαρμάρινου οικοδομήματος.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το οικοδόμημα είχε κεντρική θύρα πλαισιωμένη από δύο εντοιχισμένους κίονες ιωνικού ρυθμού, οι οποίοι στήριζαν ιωνικό επιστύλιο με οριζόντιο γείσο. Η οροφή του ναού ήταν δίρριχτη επικλινής με αετωματικές απολήξεις στις δύο στενές πλευρές, ενώ οι μακρές πλευρές κατέληγαν σε επικρανίτιδα με ιωνικό κυμάτιο.
Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος οστράκων και επιγραφών εντός του ιερού του ναού, τα οποία ανήκουν στο τέλος της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο.
Οι ανασκαφές έγιναν από την αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση της δρος Joan Breton Connelly, Καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.
Στην ανασκαφή συμμετείχαν οκτώ προπτυχιακοί και πτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που μελετά αυτό το υλικό είναι ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, Άγγελος Χανιώτης, ο οποίος συνεπικουρείται από τον δρα Benjamin Wieland του Πανεπιστημίου Fribourg.
Η Γερόνησος είναι ένα μικρό νησί απέναντι από την ακτή του Άγιου Γεωργίου Πέγειας στην επαρχία Πάφου και υπήρξε σημαντικός λατρευτικός χώρος κατά την ύστερη Ελληνιστική περίοδο, καθώς στη νησίδα υπήρχε το ιερό του Απόλλωνα.