Πολιτιστικά
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 11:35

Γνωστοί χαρακτήρες από τον Benjamin Spark

Μια καινούρια σειρά σύγχρονων έργων δημιούργησε ο διεθνής Γάλλο - Βέλγος εικαστικός Benjamin Spark, για την πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο «The possibility of an island», την οποία εγκαινίασε ο ίδιος, στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.

Μια καινούρια σειρά σύγχρονων έργων δημιούργησε ο διεθνής Γάλλο - Βέλγος εικαστικός Benjamin Spark, για την πρώτη του έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο «The possibility of an island», την οποία εγκαινίασε ο ίδιος, στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.

Ζωγράφος και γλύπτης, ο Benjamin Spark, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, ανήκει στο κίνημα «Street Pop Brussels», που υποστηρίζει τη σύνθεση της αμερικανικής ποπ κουλτούρας και της ευρωπαϊκής τέχνης του δρόμου. Είναι ένας βιρτουόζος του σχεδίου, που, με το πινέλο, οργανώνει συναντήσεις μεταξύ των χαρακτήρων της αμερικανικής pop art και αυτών του αστικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στα έργα της έκθεσης «The possibility of an island», η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Αυγούστου, ο καλλιτέχνης απεικονίζει γνωστούς χαρακτήρες από κόμικς, γελοιογραφίες, διαφημίσεις και παγκόσμια σύμβολα της ανθρωπότητας. Οι συνθέσεις του είναι γεμάτες από τις γελοιογραφίες της δεκαετίας του ’80, στις οποίες  αντιπαραθέτει τους χαρακτήρες του, που εκφράζουν έντονη συγκίνηση.

«Είναι η πρώτη φορά, που μπήκα στο μυαλό ενός άλλου καλλιτέχνη»

Ο κορυφαίος διεθνής καλλιτέχνης της πρωτοπορίας, ο ισλανδικής καταγωγής Erro, γράφει με αφορμή την έκθεση του Benjamin Spark στη Μύκονο: «Μου αρέσει η ενέργεια και η ζωτικότητα, που αναδύεται μέσα από τα έργα του Spark. Η δουλειά του κρύβει μεγάλη δύναμη. Κάτι σαν “σπίθα”, ένα αληθινό “λάκτισμα”. Κοιτάζοντας τη δημιουργία του από τα πρώτα του χρόνια έως σήμερα, διαπιστώνεις πόσο καλά γνωρίζει να σχεδιάζει και πόσο πολύ έχει εξελιχθεί. Αν και τον γνωρίζω μόνο τρία χρόνια, ωστόσο είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στην όλη πορεία μου ως σήμερα (και είμαι 84 ετών), ο οποίος έχει έρθει στο ατελιέ μου και μου έχει εξηγήσει πώς δουλεύει τα έργα του. Μαζί με τον υπολογιστή του, ήρθε και μου έδειξε κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο εργασίας του.

Συνήθως, οι ζωγράφοι κρατούν τα μυστικά για τον εαυτό τους. Είναι η πρώτη φορά που μπήκα, για να το πω έτσι, στο μυαλό ενός άλλου καλλιτέχνη. Και ξέρετε, εμάς τους ζωγράφους μάς απασχολεί το μέλλον, το τι θα αφήσουμε πίσω μας, το τι θα ακολουθήσει, με την ιδέα ότι όλα έχουν γίνει.

Ο Benjamin Spark ενσωματώνει μια από τις δυνατότητες του μέλλοντος. Δουλεύει απίστευτα γρήγορα και πολύ επιδέξια, αφού οι συνθέσεις του είναι εξαιρετικά προσεγμένες. Αυτή είναι μία από τις ομοιότητές μας. Ο Spark σκέφτεται πώς θα συνθέσει τον καμβά του, πριν αποφασίσει το θέμα της ζωγραφικής του. Η σύνθεση είναι, πράγματι, πολύ σημαντική. Ο Benjamin Spark εκφράζει τη νεωτερικότητα και την εξέλιξη. Αντλεί από πολλά και διαφορετικά κινήματα τέχνης, αλλά εφευρίσκει μια νέα πραγματικότητα, μια νέα μορφή αφήγησης». 

Πληροφορίες

Γκαλερί Kapopoulos Fine Arts Μυκόνου: Ενόπλων Δυνάμεων 15, Κεντρικό Ματογιάννι - Μύκονος, τηλ.: 22890 27005. Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 15.00 και 19.00 - 01.00.

naftemporiki.gr