Πολιτική
Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 18:39

Σ. Ταλιαδούρος: Το σύστημα αξιολόγησης δεν έχει χαρακτήρα τιμωρητικό

Συνάντηση δύο ωρών είχε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος με τους εκπροσώπους των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και για το ζήτημα της αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης ο κ. Ταλιαδούρος επανέλαβε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας η χρηματοδότηση για την παιδεία θα φθάσει στο 5%.

Όσον αφορά τα θεσμικά και λειτουργικά θέματα, ο κ. υφυπουργός είπε ότι συμφωνήθηκαν οι όποιες θεσμικές αλλαγές να γίνουν ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς, με την ΠΟΣΔΕΠ και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση θα ήθελα να πω ότι το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας θέλει να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης», σημείωσε ο κ. Ταλιαδούρος. «Από κεί και πέρα», πρόσθεσε, «τα επί μέρους ζητήματα της αξιολόγησης θα συζητηθούν και στη Βουλή και σε κάθε περίπτωση το σύστημα που προτείνουμε δεν έχει χαρακτήρα τιμωρητικό, ούτε συνδέεται με την χρηματοδότηση. Εχει χαρακτήρα επισήμανσης των προβλημάτων και των αδυναμιών των ΑΕΙ στη χώρα μας, ώστε αυτά τα θέματα τα οποία αφορούν στους πανεπιστημιακούς να μπορούν να θεραπεύονται και αυτά που αφορούν στην Πολιτεία να έρχεται η πολιτεία να θεραπεύσει τα δικά της ζητήματα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση, το προσωπικό και τις υποδομές των πανεπιστημίων.

Οι καθηγητές ζήτησαν επίσης την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «διασφάλιση ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης» το οποίο - όπως επισημαίνουν - μαζί με τον ΔΟΑΤΑΠ (η νέα ονομασία του ΔΙΚΑΤΣΑ) που ψηφίσθηκε ήδη, ολοκληρώνει την υποβάθμιση και τον εκφυλισμό των δημοσίων πανεπιστημίων σε κέντρα κατάρτισης.

Επίσης, οι καθηγητές ζητούν να μην ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τα Ινστιτούτα Δια Βίου Κατάρτισης, με τα οποία τα πανεπιστήμια, έξω από ακαδημαϊκές διαδικασίες, θα παρέχουν με δίδακτρα, όπως σημειώνουν, υπηρεσίες κατάρτισης, κατάλληλες για «απασχολήσιμο» εργατικό δυναμικό, εισάγοντας άλλη μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους, όπως ανακοινωσαν, η Εκτελεστική Γραμματεία τους θα συνεδριάσει στις 2 Ιουνίου για να εκτιμήσει την κατάσταση και να προγραμματίσει τις επόμενες ενέργειες του κλάδου.

Πηγή ΑΠΕ