Περιβάλλον
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 15:47

Αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση γύρω από τη Γη μόνο με ηλιακή ενέργεια

Το αεροσκάφος Solar Impulse έγραψε ιστορία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στο Άμπου Ντάμπι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση γύρω από τη Γη χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.

Το αεροσκάφος Solar Impulse έγραψε ιστορία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στο Άμπου Ντάμπι, ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση γύρω από τη Γη χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.

Το Solar Impulse προσγειώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το 17ο και τελευταίο σκέλος του ταξιδιού, μετά από μια σύντομη πτήση από το Κάιρο, ολοκληρώνοντας ένα ταξίδι 42.000 χιλιομέτρων, αφού διέσχισε δύο ωκεανούς, τρεις θάλασσες και τέσσερις ηπείρους.

«Το μέλλον είναι καθαρό. Το μέλλον είναι εσύ. Το μέλλον είναι τώρα. Ας το προχωρήσουμε κι άλλο» δήλωσε ο πιλότος Μπερτράν Πικάρ μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, το οποίο ζυγίζει 2,3 τόνους και έχει μήκος 72 μέτρα.

Το ταξίδι ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, αλλά διεκόπη μετά από βλάβη σε μια μπαταρία πάνω από τον Ειρηνικό, που ανάγκασε τους μηχανικούς να περάσουν δέκα μήνες για την επισκευή του αεροπλάνου.

Με το βάρος ενός μέσου αυτοκινήτου, το Solar Impulse τροφοδοτείται από 17.000 ηλιακές κυψέλες στα φτερά του. Το αεροπλάνο πετά ψηλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και σταδιακά κατεβαίνει το βράδυ.

Ο Πικάρ και ο Άντρε Μπόρσμπεργκ πιλόταραν εναλλάξ το αεροπλάνο. Το μακρύτερο ταξίδι ήταν μεταξύ Ιαπωνίας και Χαβάης, με διάρκεια σχεδόν πέντε ημέρες. Το συντομότερο κομμάτι ήταν το 14ο, από την πολιτεία της Πενσυλβάνια στη Νέα Υόρκη.

Το πιλοτήριο έχει μέγεθος ενός τηλεφωνικού θαλάμου, και οι πιλότοι είχαν λίγο χώρο για να χαλαρώσουν, με το κάθισμα να χρησιμεύει και ως τουαλέτα. Στο έδαφος, μια ομάδα 90 ατόμων που αποτελείται μεταξύ άλλων από 30 μηχανικούς, 25 τεχνικούς και 22 ελεγκτές πλοήγησης υποστήριξε την αποστολή.

Οι πιλότοι ελπίζουν πως ο άθλος τους θα προωθήσει τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.

«Εάν οι κυβερνήσεις είχαν το θάρρος για την προώθηση καθαρών τεχνολογιών σε μαζική κλίμακα, η κοινωνία μας θα μπορούσε να ταυτόχρονα μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τονώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε ο Πικάρ.