Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου των Ημερών Βενετίας (Giornate degli Autori), η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ Silvia COSTA, ανακοίνωσε τις τρεις φιναλίστ ταινίες για το κινηματογραφικό βραβείο «Lux» 2016.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου των Ημερών Βενετίας (Giornate degli Autori), η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ Silvia COSTA, ανακοίνωσε τις τρεις φιναλίστ ταινίες για το κινηματογραφικό βραβείο «Lux» 2016.
Οι δημιουργίες «À Peine J´ouvre les Yeux» (As I Open My Eyes): Leyla Bouzid (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), «Ma Vie de Courgette» (My Life as a Courgette): Claude Barras (Ελβετία, Γαλλία) και «Toni Erdmann: Maren Ade» (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία), θα διεκδικήσουν φέτος το βραβείο. Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που ήταν υποψήφιο δεν κατάφερε να μπει στην τριάδα.
Οι ταινίες που επιλέχτηκαν παρουσιάζουν διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, μηνύματα και συναισθήματα και για μια ακόμη φορά η Βενετία θα αποτελέσει το λιμάνι αναχώρησής τους στον επίσημο διαγωνισμό.
Στο πλαίσιο των «Κινηματογραφικών Ημερών Lux», από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι τρεις ταινίες θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 Φεστιβάλ, στα 28 Κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης, θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να τις απολαύσουν και να τις συζητήσουν.
Οι τρεις φιναλίστ
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Leyla Bouzid ταξιδεύει τους θεατές σε όλη τη Μεσόγειο, για να αναδείξει μια νέα γενιά παγιδευμένη ανάμεσα στην ελπίδα και την αγάπη που αισθάνεται για την πατρίδα της, και την απελπισία.
Η ταινία του Claude Barras χαρακτηρίζεται ως ποιητικά γλυκόπικρη και είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίζεται για το βραβείο «Lux». Έχει προσαρμοστεί από το βιβλίο του Gilles Paris από την ταλαντούχα Céline Sciamma (σκηνοθέτη της ταινίας Girlhood που διαγωνιζόταν για το βραβείο «Lux» 2014). Απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα ενός ορφανοτροφείου, με ευαίσθητο και «αφελές» χιούμορ.
Η ταινία της Maren Ade είναι η τρίτη της ταινία μεγάλου μήκους και στρέφει το βλέμμα προς την κατεύθυνση της σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας σε μια κατ’ εξοχήν πολιτική κωμικοτραγωδία. Μια ταινία - «πολιτική δήλωση», που εξετάζει το πώς το εταιρικό ήθος μπορεί να καταστρέψει τους οικογενειακούς δεσμούς, τη ζωή των ανθρώπων και την ευτυχία. Θέτει ένα βαθύ, εσωτερικό και επίκαιρο ερώτημα: πώς διατηρείται η ανθρωπιά σε ένα απάνθρωπο οικονομικό περιβάλλον;
Πέρα από τον υποτιτλισμό και των τριών ταινιών στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής, και θα υποστηριχθεί η διεθνής προώθησή της.
Στις 23 Νοεμβρίου, η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των σκηνοθετών.
naftemporiki.gr