Κόσμος
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 10:20

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων, στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου πογκρόμ που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων, στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου πογκρόμ που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.

Μεταξύ αυτών είναι η Ναζλί Ιλιτσάκ, σημαντική προσωπικότητα του δημοσιογραφικού κόσμου της Τουρκίας, η οποία είχε αποπεμφθεί από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Γεννημένη το 1944, η Ιλιτσάκ ίδρυσε τον περασμένο χρόνο εφημερίδα, την Ozgur Dusunce (Ελεύθερη Γνώμη).

Σήμερα δεν βρισκόταν στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και πιθανόν να βρίσκεται σε διακοπές στην περιοχή του Αιγαίου, γράφει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη τον αντιτρομοκρατικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης Ιρφάν Φιντάν.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι «τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το πραξικόπημα, ραδιοτηλεοπτικά ή άλλα, θα πληρώσουν το τίμημα».

«Το λενε οι νόμοι, το λέει το δίκαιο, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να τηρούν τον νόμο», προειδοποίησε ο Ερντογάν απαντώντας στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το άνευ προηγουμένου πογκρόμ.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερα από 60.000 άτομα (στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους) μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στις 19 Ιουλίου , το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, αφαίρεσε τις άδειες λειτουργίας σειράς ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δικτύων με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν υποψίες ότι υποστηρίζουν το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η απόφαση αφορούσε 24 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και 34 δημοσιογράφους, από τους οποίους αφαιρέθηκε η δημοσιογραφική ταυτότητα.

Τον Μάρτιο η εφημερίδα Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan κατασχέθηκαν και η διεύθυνσή τους πέρασε σε κρατική διοίκηση.

Το πρωί η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σε στρατιωτική σχολή της Κωνσταντινούπολης, όπου συνελήφθησαν 40 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.