Ενότητα και υπέρβαση των επιμέρους πολιτικών διαφορών ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη δεξίωση για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, λέγοντας πως μόνο έτσι μπορεί να ευοδωθεί η υπεράσπισή της. Ακόμη, κάλεσε την τουρκική ηγεσία να απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της Δημοκρατίας.
Ενότητα και υπέρβαση των επιμέρους πολιτικών διαφορών ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως μόνο έτσι μπορεί να ευοδωθεί η υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του κατά τη δεξίωση για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας «μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες».
«Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία "όκωσπερ τείχεος"», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και στην Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος: «Στηρίζουμε –και το καταστήσαμε σαφές ευθύς εξ αρχής- την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία έναντι εκείνων που επιχείρησαν να την καταλύσουν. Όμως η νομίμως εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκίας, ακριβώς επειδή διαθέτει την πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μπορεί και πρέπει ν’ απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Λιτή δεξίωση
Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεξίωση πραγματοποιήθηκε και πάλι φέτος, αλλά είχε σεμνό και λιτό χαρακτήρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πραγματοποιείτο λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι παρευρεθέντες ήταν αισθητά μειωμένοι, προσκλήθηκαν ύστερα από αυστηρή επιλογή, και άνευ συζύγων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσκλήσεις δεν ξεπέρασαν τις 1.400.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡΘανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, καθώς και αρκετοί αντιστασιακοί. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η άτυπη συνάντηση «σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα» του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γνωστό κιόσκι στο βάθος του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μισή ώρα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη δήλωσή του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα για τη Δημοκρατία εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δημοσιογράφους σε διάφορα πηγαδάκια για την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά και για τις επικείμενες εξελίξεις, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και εκείνοι στους κινδύνους για τη Δημοκρατία.
Ο κ. Παυλόπουλος αναχώρησε γύρω στις 21.20 από τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων και τέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.