Κόσμος
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 10:59

Κίνα: Κατηγορεί για απάτη ερευνητή της «New York Times»

ΓΙΑ απάτη, κατηγορεί η κυβέρνηση της Κίνας, ερευνητή της εφημερίδας, New York Times, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αποκάλυψε μυστικά του κράτους σε ξένους, σύμφωνα με τον δικηγόρο, που εκπροσωπεί την εφημερίδα.

Ο Zhao Yan, 42 ετών, κατηγορήθηκε για απάτη, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Mo Shaoping, σε τηλεφωνική του συνέντευξη σήμερα, από το Πεκίνο. «Πληροφορηθήκαμε προσφάτως αυτήν την κατηγορία, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν μας έχει παράσχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο των κατηγοριών που τον βαρύνουν», είπε ο Μο.

Αρχικά η New York Times, αρνήθηκε την κατηγορία. «Ο ερευνητής ποτέ δεν διέδωσε κρατικά μυστικά στην εφημερίδα», είπε η αρθρογράφος της, Susan Chira, στις 21 Οκτωβρίου. Μέλη της New York Times στο γραφείο της εφημερίδας στο Πεκίνο, δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν την νέα κατηγορία.

«Κάναμε οκτώ φορές αίτηση να δούμε τον Zhao και κάθε φορά το γραφείο του υπουργείου Ασφαλείας της Κίνας, μας αρνήθηκε», είπε ο συνήγορός του, Μο, συμπληρώνοντας: «Στην Κίνα δεν είναι παράξενο για την κυβέρνηση να μην επιτρέπει σε μέλη της οικογενείας και δικηγόρους να συναντήσουν τους υπόπτους, όταν οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι τόσο μεγάλες».

Υποπτοι, για αποκάλυψη κρατικών μυστικών σε ξένους, που θα κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να καταδικαστούν σε θάνατο, είπε ο Μο, ενώ η απάτη, μπορεί να επισύρει ισόβια ποινή φυλάκισης.

Οι αρχές στην Κίνα, κάνουν ακόμα και επτά μήνες για να ερευνήσουν ανάλογες υποθέσεις και στην περίπτωση του Zhao, η δίκη δεν πρόκειται να γίνει, μέχρι τις αρχές του 2006, σύμφωνα με τον Μο.

Οι Times κοινοποίησαν τη σύλληψη του Zhao στους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αρθρογράφο, Chira, στις 21 Οκτωβρίου. Ο διευθυντής των Times, Bill Keller, είχε επαφές με τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ, Υang Jiechi, για την κράτηση του ερευνητή.

Σημειώνεται, ότι τον Απρίλιο, οι αρχές συνέλαβαν τον ανταποκριτή της Straits Times της Σιγκαπούρης, Ching Cheong, στην πόλη Guangzhou. Στις 31 Μαΐου, το υπουργείο Εξωτερικών είπε, ότι συνεργάζεται με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και δέχθηκε μεγάλα ποσά για αμοιβές κατασκόπων.

Η Κίνα, με 42 δημοσιογράφους στη φυλακή, από τις 31 Δεκεμβρίου του 2004, ήταν ο μεγαλύτερος διώκτης δημοσιογράφων για έκτο συνεχόμενο έτος πέρυσι, σύμφωνα με την Committee to Protect Journalists, στη Ν. Υόρκη.