Υγεία
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 11:14

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για τεκνοποίηση

Νέες μελέτες έδειξαν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν είναι καλοί μόνο για την επαναφόρτιση του οργανισμού μας και την ξεκούραση από ένα βαρύ χειμώνα, αλλά συμβάλλουν πολύ θετικά και στον τομέα της αναπαραγωγής.

Νέες μελέτες έδειξαν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν είναι καλοί μόνο για την επαναφόρτιση του οργανισμού μας και την ξεκούραση από ένα βαρύ χειμώνα, αλλά συμβάλλουν πολύ θετικά και στον τομέα της αναπαραγωγής.

Μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από Ιταλούς επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμα σε 5.188 Ιταλούς, οι οποίοι είχαν αποταθεί στο κέντρο αναπαραγωγής, διαπίστωσε ότι η κινητικότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή έδειξε ότι η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων μπορεί να ήταν πιο αυξημένη το χειμώνα, αλλά η κινητικότητά τους ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι. Μάλιστα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα σπερματοζωάρια των αντρών, που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν βρεθεί δυο φορές πιο κινητικά απ’ όσο τον Ιανουάριο.

Δύο στους τρεις άντρες, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν καλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων το καλοκαίρι αλλά μόνο ένας στους δύο τον χειμώνα.

Μία ακόμα έρευνα η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο σε 6.000 γυναίκες και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), έδειξε ότι οι γυναίκες, που έκαναν θεραπείες γονιμότητας και είχαν εκτεθεί σε περισσότερο ήλιο, υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη βροχή τον μήνα πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική, είχαν κατά ένα τρίτο υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, όσες γυναίκες έκαναν εξωσωματική μετά από ένα μήνα έκθεσης σε ηλιοφάνεια, χαμηλότερη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, είχαν περισσότερα ωάρια, υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και περισσότερες πιθανότητες απόκτησης μωρού, με τα ποσοστά των γεννήσεων να είναι 19% σε όσες έκαναν εξωσωματική το φθινόπωρο αλλά 14% σε όσες έκαναν IVF τον χειμώνα.

Αναλύοντας τα ευρήματα των μελετών αυτών ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Yποβοηθούμενη Aναπαραγωγή, μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ, επισημαίνει ότι η επίδραση της ηλιοφάνειας στις γυναίκες είναι θετική και βελτιώνει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των ωοκυττάρων, τα ανώριμα ωάρια, ενώ στους άντρες επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, δηλαδή το βιολογικό ρολόι, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την έκκριση βασικών ορμονών και μέσω αυτών, αυξομειώνεται η γονιμότητα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος, η επιστημονική ομάδα, που είχε πραγματοποιήσει την έρευνα στις γυναίκες, απέδωσε τα ευρήματά της στην αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D και μελατονίνης εξαιτίας της ηλιοφάνειας. Και οι δύο αυτές ουσίες όπως λέει, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου. Μάλιστα, πιο παλιές μελέτες είχαν διαπιστώσει, ότι η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων και τα ποσοστά εμφύτευσης στη μήτρα και σε ό,τι αφορά τη μελατονίνη, να συγχρονίσει το βιολογικό ρολόι και να ελέγχει τον συγχρονισμό του έμμηνου κύκλου.

Σύμφωνα με τις μελέτες, οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζουν πάρα πολλούς κυτταρικούς μηχανισμούς και όσο εξελίσσεται η επιστήμη της Χρονοβιολογίας, τόσο περισσότερα μαθαίνουν οι ειδικοί γι’ αυτούς.  Στην περίπτωση των σπερματοζωαρίων, η καλή κινητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα απαραίτητο για επιτυχή σύλληψη. Μάλιστα, η χαμηλή κινητικότητα αποτελεί την κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, αυτό, ίσως έχει σχέση με την παραγωγή της τεστοστερόνης, στους άνδρας καθώς όπως όλα δείχνουν έχει μεγάλο ποσοστό εποχιακής διακύμανσης και παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο, όπως λέει, ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να παίζει ρόλο είναι το στρες, το οποίο στη διάρκεια των διακοπών μειώνεται, τα ζευγάρια χαλαρώνουν και απολαμβάνουν πάλι ο ένας τη συντροφιά του άλλου και έτσι είναι πιο εύκολο να τεκνοποιήσουν.