Σε επιφυλακή και κατάσταση αυξημένης επιτήρησης σε όλη τη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς από τη γειτονική χώρα μεταδίδεται ότι Τούρκοι κομάντος από τη μοίρα καταδρομών που επιχείρησε να συλλάβει τον Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούν να διαπεραιωθούν σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.
Από την έντυπη έκδοση
Σε επιφυλακή και κατάσταση αυξημένης επιτήρησης σε όλη τη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς από τη γειτονική χώρα μεταδίδεται ότι Τούρκοι κομάντος από τη μοίρα καταδρομών που επιχείρησε να συλλάβει τον Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούν να διαπεραιωθούν σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.
Χθες το απόγευμα, έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Ναυτιλίας - Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικές πηγές, έντονη κινητικότητα υπήρχε χθες από νωρίς στην περιοχή της Μαρμαρίδας, απέναντι από τη Ρόδο. Πληροφορίες από την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφεραν ότι μια μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής επιχειρούσε να κινηθεί με πλωτά μέσα προς την Ελλάδα. Οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούσαν να τους εντοπίσουν, διεξάγοντας εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη.
Την ίδια ώρα, κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού, ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο. Το απόγευμα, κοντά στη Σύμη, αλλά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων εντοπίσθηκαν φουσκωτά σκάφη, τα οποία παρακολουθούνταν από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού μας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν κάθετι που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί και η ΕΛ.ΑΣ.
Στην Καβάλα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί
Εν τω μεταξύ, στην Καβάλα μεταφέρθηκαν χθες τα ξημερώματα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η μεταφορά τους από τις Φέρες του Έβρου έγινε για λόγους ασφαλείας, καθώς στη διάρκεια της παρουσίασής τους στο Μονομελές Αυτόφωρο της Αλεξανδρούπολης, άτομα που μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιτέθηκαν στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, απειλώντας τους που αυτομόλησαν στην Ελλάδα.
Οι οκτώ στρατιωτικοί, μετά την προθεσμία που έλαβαν, πρόκειται να δικαστούν σήμερα για την παράνομη είσοδό τους στη χώρα μας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απαραίτητες συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου, για να προχωρήσει η διαδικασία μετά την αίτηση που έχουν υποβάλει για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Μέσω των δικηγόρων τους και οι οκτώ επιμένουν να αρνούνται κάθε συμμετοχή τους στο πραξικόπημα, ενώ αποκρούουν εντόνως και τις αιτιάσεις της Άγκυρας και τουρικών ΜΜΕ ότι μετείχαν στην ομάδα που επιχείρησε να συλλάβει τον Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρμαρίδα.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι Τούρκοι αξιωματικοί φρόντισαν, πριν προσγειωθούν στην Αλεξανδρούπολη, να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις που προβλέπονται από τους στρατιωτικούς κανονισμούς και εξαφάνισαν οπλισμό, ηλεκτρονικά συστήματα, σχέδιο πτήσης, στρατιωτικούς χάρτες, manual book και οτιδήποτε άλλο σχετικό με την επιχειρησιακή ικανότητα και αποστολή του ελικοπτέρου. Επίσης, αφαίρεσαν κάθε διακριτικό από τις στολές τους.
Από την έρευνα, πάντως, στα κινητά τηλέφωνά τους βρέθηκαν αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για το τι συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη τις ώρες του πραξικοπήματος, ενώ είχαν δει μέσω Ίντερνετ και την εμφάνιση, μέσω facetime, του Ερντογάν στο CNN Turk.
Χθες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου- Κώστας Χρυσόγονος, δήλωσε ότι «με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εάν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν, είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου». (Πρακτορείο 104,9 fm).
Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΞ
Οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή, και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα και στην ευρύτερη περιοχή εξετάστηκαν σε συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (φωτογραφία), με πανεπιστημιακούς, γνώστες των θεμάτων αυτών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην ευρεία σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ειδικοί αναλυτές και επιφανή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τους οποίους το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή επαφή, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Τουρκία και το νέο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή. Εξάλλου, ο κ. Κοτζιάς, σε συνέχεια σειράς συσκέψεων για τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αποφάσισε τη συγκρότηση Ειδικής Συντονιστικής Διυπουργικής Επιτροπής, αλλά και Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη των επιπτώσεων του Brexit.