Κόσμος
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 08:51

Τουρκία: Σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε εφαρμογή τέθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, την οποία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σε εφαρμογή τέθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, την οποία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος, το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και στην προστασία της δημοκρατίας. Όπως είπε, η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύνταγμα της χώρας και δεν παραβιάζει τη νομιμότητα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, αλλά αντιθέτως θα αυξηθούν και πως οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.

Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με βάση τον εν λόγω νόμο, κηρύσσεται, λαμβανομένης υπόψη της γνώμης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τμηματικά ή σε ολόκληρη τη χώρα, για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες. Ωστόσο η εθνοσυνέλευση μπορεί να παρατείνει συνεχώς την ισχύ της «κατάστασης». Αυτό είχε συμβεί με την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» που είχε κηρυχθεί σε νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1987. Παρότι σταδιακά άλλαζαν οι νομοί όπου ίσχυε η «κατάσταση», αυτή ίσχυσε μέχρι το 2002, με παράταση που έδινε κάθε έξι μήνες η τουρκική εθνοσυνέλευση.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.