Κόσμος
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 21:48

Μέρκελ: Επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των επικεφαλής του γερμανικού και του τουρκικού κράτους, η κ. Μέρκελ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Τουρκία, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον κ. Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθενται στη θανατική ποινή επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην Ε.Ε.», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο κ. Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ήδη νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τη θέση του Βερολίνου ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η κ. Μέρκελ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί την Κυριακή στην ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής σε ισχύ στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτικών. Η Άγκυρα κατήργησε την εσχάτη των ποινών το 2004, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της για εισδοχή στην ΕΕ.

Οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο τη Δευτέρα για 7.543 στρατιωτικούς και αστυνομικούς που έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά και σχεδόν 9.000 αστυνομικούς, στρατοχωροφύλακες και δημόσιους λειτουργούς που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.