Πολιτική
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 19:28

Ν. Παππάς για ΔΝΤ: Ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας την Παρασκευή στην συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στη Ρώμη, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ, είπε πως «αυτό που εκπλήσσει, είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν». 

Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας την Παρασκευή στην συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στη Ρώμη, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ, είπε πως «αυτό που εκπλήσσει, είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν». 

Ο κ. Παππάς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η πιο σημαντική ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι να αποκομίζει μαθήματα από την ιστορία και να διδάσκεται από την εμπειρία», ενώ στάθηκε στην παραδοχή της γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, περί λαθών του Ταμείου στην υπόθεση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικής σημασίας δήλωση».

«Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν. Την ώρα που μιλάμε, επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις συλλογικές απολύσεις και στην επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out). Εάν μία οικονομία είναι στάσιμη και οι συλλογικές απολύσεις ισχύουν, οι εταιρείες θα απολύουν. Δεν θα προσλαμβάνουν. Και η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το δίδαγμα της εμπειρίας του παρελθόντος υποδεικνύει την αναγκαιότητα σύστασης  «μιας συμμαχίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη. Χωρίς να καταφεύγουμε σε θεσμούς που κάνουν λάθη και στη συνέχεια τα παραδέχονται και μετά τα επαναλαμβάνουν».

Ο υπουργός Επικρατείας ολοκλήρωσε την ομιλία του προτείνοντας προτεραιότητες που «συνιστούν σημαντικές αλλαγές πολιτικής και καθήκον μας είναι να τις υλοποιήσουμε» και συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει:

  1. Να ενισχυθεί η αρχή των ευρωπαϊκών λύσεων στα ευρωπαϊκά προβλήματα.
  2. Να μην παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, π.χ. με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη μέθοδο Sherpa.
  3. Να εξαλειφθεί το έλλειμμα αλληλεγγύης που υπάρχει στην Ευρώπη και κατέστη εμφανές στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η κληρονομιά της κρίσης δείχνει την κατεύθυνση

Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κληρονομιά της ευρωπαϊκής κρίσης καταδεικνύει την κατεύθυνση της δράσης είπε ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζοντας ως «χρήσιμο εργαλείο δράσης» το εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον τίτλο «Μια νέα ατζέντα για την Ευρώπη 2016 - 2019, Οδικός χάρτης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα» (A New Agenda for Europe 2016-2019 - PES Roadmap following the UK referendum), προτείνοντας την εξής πιθανή ιεράρχηση προτεραιοτήτων:

  1. Να προαχθεί η βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
  2. Να συνεισφέρουμε σε εθνικό επίπεδο στα συγχρηματοδοτούμενα έργα των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής, καθώς και να παρέχουμε δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση χωρίς να προσμετρούνται ως υπέρβαση των τιμών αναφοράς του ελλείμματος και του χρέους και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή να μην εκκινεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
  3. Να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων.
  4. Να εφαρμοστεί η αναθεωρημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Ενιαία Βάση Επιχειρηματικής Φορολόγησης για τις δραστηριότητες των εταιρειών (ΚΕΦΒΔΕ), ώστε να αποφεύγεται ο αθέμιτος φορολογικός ανταγωνισμός και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων.
  5. Να τεθεί πλαφόν της τάξης του 15% του ΑΕΠ επί του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στη Γαλλία για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. «Θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ξανά ότι είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε αυτό που είμαστε, ανοιχτές και χωρίς διακρίσεις κοινωνίες», είπε.

«Μετά το Brexit, οι αποφάσεις για την πορεία της Ε.Ε. δεν μπορούν να αναβληθούν»

«Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η Ευρώπη έχει φθάσει σε ένα από τα σημεία της ιστορίας, όπου οι αποφάσεις για τη μελλοντική της πορεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναβληθούν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου» τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «σε σημαντικές στιγμές καμπής ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διττή επιλογή:

  • ή να προχωρήσουμε με μια συνηθισμένη (business as usual) προσέγγιση,
  • ή να υιοθετήσουμε μια πολιτική αλλαγών, ώστε να καταστήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο εκ νέου ελκυστικό για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ο υπουργός Επικρατείας, επισήμανε ότι «η βρετανική απόρριψη της Ε.Ε. ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη: Ευρωσκεπτικισμός, άνοδος των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κινημάτων και κομμάτων, εντεινόμενες ανισότητες και ανασφάλεια της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, και κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων».

Τόνισε ότι «σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής δυναμικής, η αδράνεια σημαίνει κατάρρευση» αναφέροντας στην συνέχεια ότι οι επιλογές είναι «ή μίσος και εθνικισμός από την ακροδεξιά και περίπου τα ίδια από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που προκάλεσε το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο και την άνοδο της ακροδεξιάς, ή περισσότερο διαφανής, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη - κάτι που καθιστά την Ευρώπη καλύτερη. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων».