Πολιτική
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 12:18

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του σε θράσος και κυνισμό

Για «θράσος και κυνισμό» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η χθεσινή εικόνα του κ. Τσίπρα ήταν αυτή ενός απερχόμενου Πρωθυπουργού».

Για «θράσος και κυνισμό» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για το Brexit, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υοπστήριξε συγκεκριμένα πως ο κ. Τσίπρας «ξεπέρασε τον εαυτό του σε θράσος και κυνισμό λέγοντας λίγο πολύ πως όλα τα έπραξε καλώς».

«Δικαιολόγησε τα πάντα και δεν αισθάνθηκε ούτε μια στιγμή την ανάγκη να κάνει έστω μια ελάχιστη αυτοκριτική. Δεν αισθάνθηκε ούτε μια στιγμή την ανάγκη να αρθρώσει μια συγγνώμη –προσχηματικά έστω – προς τον ελληνικό λαό τον οποίο συνειδητά εξαπάτησε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την απορία αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει αυτά που λέει ή αν ψεύδεται συνειδητά.

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας, δεν προτίθεται να αλλάξει ούτε τον τρόπο που πολιτεύεται ούτε τις πολιτικές του καθώς έδειξε «ότι είναι αμετανόητος και αποφασισμένος να συνεχίσει το δρόμο του λαϊκισμού, αλλά και της απαράδεκτης μετάθεσης της ευθύνης από τις δικές του εγκληματικές επιλογές».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τα capital controls και την Τράπεζα της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «άλλη μια φτηνή άσκηση συριζαϊκής προπαγάνδας», ενώ, σε ό,τ αφορά το δημοψήφισμα σχολίασε ότι αποτελεί «απύθμενο θράσος να αναδεικνύεις ένα δημοψήφισμα-φιάσκο, μια μοναδική θεσμική παρωδία, σε στιγμή εθνικής ανάτασης».

«Όποιος άκουσε τον κ. Τσίπρα χθες, δεν αισθάνθηκε υπερηφάνεια. Μόνο βαθιά ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας αισθάνθηκε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «τα ψέματα και την ανικανότητα» του κ. Τσίπρα τα πληρώνει με βαρύτατο τίμημα ο ελληνικός λαός στην καθημερινή του ζωή, με περισσότερη φτώχεια, λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανέργους και απογοήτευση για τους πολλούς.

«Ένα είναι βέβαιο: H χθεσινή εικόνα του κ. Τσίπρα ήταν αυτή ενός απερχόμενου πρωθυπουργού. Το πλήρες διαζύγιο με την πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιο πριν την οριστική έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου», συμπλήρωσε.

Προειδοποίησε παράλληλα τον κ. Τσίπρα «να μη διανοηθεί να παίξει θεσμικά παιχνίδια με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «κάποια από τα λεγόμενά του υποδηλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, θεσμική άγνοια, στη χειρότερη, την πρόθεσή του να καταφύγει σε θεσμικές ακροβασίες που δεν συνάδουν με το πνεύμα αλλά και το γράμμα του καταστατικού χάρτη της χώρας».

«Επικίνδυνοι θεσμικοί τακτικισμοί από την κυβέρνηση»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για «συνεχείς και επικίνδυνους θεσμικούς τακτικισμούς» από την κυβέρνηση. Όπως είπε, ξεκίνησαν με το περσινό «δημοψήφισμα – παρωδία» και τις «αχρείαστες εκλογές», συνεχίστηκαν με την απαξίωση της Δικαιοσύνης, της λειτουργίας της Βουλής, του ΕΣΡ και γενικότερα των θεσμών και κορυφώνονται με την πρόταση για ένα εκλογικό σύστημα, που εγγυάται την ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις.

«Σε αυτήν την πλημμυρίδα ψεύδους και λαϊκισμού, εμείς, η Νέα Δημοκρατία, αντιπαρατάσσουμε μια συμφωνία αλήθειας και ευθύνης με τον ελληνικό λαό. Ασκούμε εμπεριστατωμένη και ουσιαστική κριτική στην Ευρώπη, αλλά δημιουργικά. Ποτέ για εσωτερική κατανάλωση» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στη Ν.Δ. ήταν και παραμένουν ανέκαθεν ευρωπαϊστές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναγνώρισε πάντως και αποτυχίες στην Ευρώπη τονίζοντας την ανάγκη να αφουγκραστεί, να πλησιάσει και να εκφράσει ξανά τους πολίτες. «Εξηγούμε στους πολίτες ποια είναι τα πλεονεκτήματά μας ως μέλος της Ε.Ε.. Εξηγούμε ποιες είναι οι αναγκαίες αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβούμε συνολικά», σημείωσε.

Για το Brexit

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «θα ήταν αφελές να επιρρίψουμε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μόνο στους Βρετανούς, καθώς σήμερα το ευρωπαϊκό όραμα ξεθωριάζει».

«Χρειάζεται ένα καινούργιο αφήγημα που θα εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών με ασφάλεια», παρατήρησε, ενώ επέρριψε ευθύνες «στους λαϊκιστές» για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, επέρριψε ευθύνες «στους λαϊκιστές».