Κόσμος
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 14:58

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ - Την Τετάρτη η συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Αλί Μπαμπατζάν.

Την Τετάρτη ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και την επομένη στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όσο και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά το Κυπριακό, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από την αμερικανική πλευρά τη συμβολή της για άρση του οικονομικού αποκλεισμού της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και την άσκηση πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών. Η εφημερίδα «Ακσάμ» μάλιστα, γράφει σήμερα ότι ο Ερντογάν «θα αναφέρει στον Μπους ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησιάσει στη λύση, τότε Τουρκία στο εξής θα εργαστεί για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και όχι για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού».

Η συνάντηση Ερντογάν - Ανάν εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις επαφές που είχε σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρηση του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμντουλάχ Γκιουλ, τόνισε πως «εάν οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις ασκούσαν στο Κυπριακό την πολιτική που ασκούμε εμείς σήμερα, ο ελληνοκυπριακός τομέας δεν θα μπορούσε να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. και οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν σήμερα σε καλύτερη θέση».

Επιπρόσθετα με ιδιαίτερο ενδιαδέρον αναμένεται η συνάντηση του τούρκου πρωθυπούργού με τον αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, καθώς τον τελευταίο καιρό η Ουάσιγκτον αφήνει μέσω επίσημων δηλώσεων, ή δημοσιευμάτων και αναλύσεων στα ΜΜΕ, να φανεί η δυσαρέσκειά της προς την κυβέρνηση Ερντογάν, κυρίως λόγω της στάσης της στο θέμα του Ιράκ.

Πηγή ΑΠΕ