Πολιτική
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 17:52

Αντιπολιτευτικά πυρά κατά κυβέρνησης για τους «κατασκηνωτές» στο ΑΠΘ

Αντιπολιτευτικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση μετά την άφιξη κατασκηνωτών, που άρχισαν να στήνουν σκηνές στους χώρους του ΑΠΘ στο πλαίσιο εκδήλωσης που τιτλοφορείται «No Border Camp - Thessaloniki 2016». Τήρηση της διαδικασίας του αυτοφώρου αν διαπιστωθούν αξιοποινες πράξεις ζήτησε η εισαγγελέας.

Αντιπολιτευτικά πυρά δέχεται η κυβέρνηση μετά την άφιξη κατασκηνωτών, που άρχισαν να στήνουν σκηνές στους χώρους του ΑΠΘ στο πλαίσιο εκδήλωσης που τιτλοφορείται «No Border Camp - Thessaloniki 2016». Τήρηση της διαδικασίας του αυτοφώρου αν διαπιστωθούν αξιοποινες πράξεις ζήτησε η εισαγγελέας.

Ν.Δ.: Στο έλεος των καταληψιών το ΑΠΘ

Σε δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής, Θεόδωρος Φορτσάκης, τόνισε πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών και ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθιστώντας την υπεύθυνη για την ασφάλεια του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα και άλλα κράτη προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ως χώρο κατασκήνωσης, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο δράσεων για τα προβλήματα των μεταναστών, χωρίς να έχει ζητηθεί καμία άδεια από τις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες, όπως τονίζει, έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην Πολιτεία, για προστασία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους καταληψίες - κατασκηνωτές.

Σημειώνει ακόμη ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι προορίζονται αποκλειστικά για την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας και είναι αυτονόητο ότι η κατάληψή τους, που κατά κανόνα συνοδεύεται από σημαντικές φθορές, δεν έχει καμία σχέση με αυτή.

«Ας πάψει επιτέλους η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της. Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» καταλήγει στη δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Κάθε μέρα αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε πως κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Οι μόνιμοι τηλεοπτικοί θαμώνες Υπουργοί έχουν χάσει την φωνή τους μπροστά στην άθλια εικόνα του κάμπινγκ στο ΑΠΘ. Ούτε μια δήλωση, ούτε μια πρόβλεψη, ούτε μια εντολή για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και υγείας» πρόσθεσε.

Ποτάμι: Προαναγγελθείσα «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ

Από πλευράς Ποταμιού, η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου κατέθεσε ερώτηση για την «προαναγγελθείσα δεκαήμερη "κατάληψη" στους χώρους του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση κατασκηνωτικής εκδήλωσης» προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με έναν άκρως ειρωνικό και αιχμηρό για την κυβέρνηση τρόπο σχολίασε, μέσω Facebook, και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την κατάσταση στο ΑΠΘ.

Τήρηση αυτοφώρου σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων ζήτησε η εισαγγελέας

Με την άφιξη των πρώτων κατασκηνωτών το πρωί τόσο η Πρυτανεία όσο και η Αστυνομία ενημέρωσαν τηλεφωνικά την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Ζωγράφου για την εξέλιξη αυτή. Η εισαγγελέας έδωσε με τη σειρά της εντολή στην Αστυνομία για τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εάν διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων ενεργειών.

Η κατασκήνωση, με την ονομασία «No Border Camp-Thessaloniki 2016», έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα και περιλαμβάνει -εκτός από τις εκδηλώσεις μέσα στην Πανεπιστημιούπολη- και εκδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

Από την Τετάρτη άρχισαν να καταφθάνουν με καραβάνια από τη Γερμανία στο campus του ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές και σήμερα, έξω από την πίσω είσοδο του κτιρίου της Νομικής Σχολής, ξεκίνησαν να στήνουν τα αντίσκηνα και τις υποδομές της κατασκήνωσης (κουζίνες, νεροχύτες κ.λπ.), το πλήθος των οποίων δείχνει ότι οι κατασκηνωτές θα ξεπεράσουν σε αριθμό την αρχική εκτίμηση της αστυνομίας για περισσότερα από 1.000 άτομα.

Στην πλατεία μπροστά από τη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή έχει στηθεί και εξέδρα για συναυλίες.

Έκαναν κατάληψη στη Νομική

Καθότι οι διοργανωτές του «No Border Camp» δεν ζήτησαν ούτε πήραν άδεια από τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης στην Πανεπιστημιούπολη, η Σύγκλητος του Ιδρύματος συγκρότησε συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων κατά της ημέρες της κατασκήνωσης. Εκτιμώντας το πρωί την κατάσταση, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται, η επιτροπή αποφάσισε να κλείσουν η Νομική και η Θεολογική Σχολή. Τότε, από την πλευρά των διοργανωτών της κατασκήνωσης, ζητήθηκε από φύλακες του ΑΠΘ να ανοίξουν οι πόρτες των κτηρίων, όταν όμως έλαβαν την απάντηση ότι δεν έχουν τέτοια εντολή, έσπασαν τα λουκέτα στις πόρτες και προχώρησαν στην κατάληψη της Νομικής Σχολής.