Κοινωνία
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 13:12

Ανησυχία των πρυτανικών αρχών για τους κατασκηνωτές που καταφθάνουν στο ΑΠΘ

Την ανησυχία του για την κατάσταση που θα επικρατήσει στο ΑΠΘ λόγω της διοργάνωσης της κατασκήνωσης «No Border Camp-Thessaloniki 2016» εξέφρασε ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Λαόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM».

Την ανησυχία του για την κατάσταση που θα επικρατήσει στο ΑΠΘ λόγω της διοργάνωσης της κατασκήνωσης «No Border Camp-Thessaloniki 2016» εξέφρασε ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Λαόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM».

Ήδη όπως είπε ο κ. Λαόπουλος, χθες βράδυ κατέφθασαν οι πρώτοι 50 κατασκηνωτές για να προετοιμάσουν το έδαφος. «Πληροφορήθηκα ότι μετέφεραν τέσσερα μεγάλα καζάνια για να μαγειρεύουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου να γίνονται τέτοια πράγματα», ανέφερε, εκφράζοντας την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, αναμένονται περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σε έναν χώρο χωρίς υποδομές για την υγιεινή τους.

Ο κ. Λαόπουλος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο καταστροφών και κλοπών που μπορεί να γίνουν από τρίτα άτομα που θα παρεισφρήσουν.

«Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν πορείες και διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ συναυλίες και εκδηλώσεις στους χώρους του πανεπιστημίου», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί μία λύση. Πρόσθεσε τέλος ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι αρχές έχουν ενημερωθεί εδώ και μέρες.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες για το θέμα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ανέφερε ότι οι πρυτανικές αρχές πληροφορήθηκαν από ανακοινώσεις στο διαδίκτυο για τη διοργάνωση της κατασκήνωσης . «Δεν ξέρουμε ποιοι, δεν ξέρουμε πόσοι, δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας, δεν ζητήθηκε άδεια, ούτε ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο και προφανώς δεν έχει δοθεί άδεια -και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού η Πανεπιστημιούπολη δεν είναι στημένη για να υποδέχεται κατασκηνωτές σε μεγάλους αριθμούς και για τόσες ημέρες», είπε.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε προχθές εκτάκτως για να συζητήσει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε σχετικά τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, καθώς και τα συναρμόδια υπουργεία, τον Δήμο και την Περιφέρεια. «Η προστασία και η λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας, αλλά δεν μπορεί να διασφαλίζεται χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας», είχε επισημάνει ο κ. Μήτκας.

«Η διοργάνωση έχει μία ευρύτερη σχέση με τους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν στο ΑΠΘ» δήλωσε στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης. «Ευχαρίστως να πάρουν άδεια, να εγκατασταθούν κάπου, να κάνουν μία συναυλία, αλλά να κατασκηνώσεις σε έναν χώρο τόσο καιρό είναι ουσιαστικά μία κατάληψη και η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας. Για μένα είναι ξεκάθαρη περίπτωση ότι πρέπει να επέμβει το νόμιμο κράτος, είτε λέγεται αυτό αστυνομία, είτε το υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι αλλιώς η ανομία θα κυριαρχεί μόνιμα», πρόσθεσε.