Πολιτική
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 12:20

Γ. Σταθάκης: Στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ. για το «κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ»

Tον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι «το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ είναι 86 δισ. ευρώ» διέψευσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Tον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι «το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ είναι 86 δισ. ευρώ» διέψευσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Θα θέλαμε να οξύνετε την κριτική σας για το αύριο. Μην στραφείτε πάλι στο παρελθόν. Θα αποτύχετε για τρίτη, τέταρτη συνεχή φορά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ σχετικά με την προστασία της λαϊκής οικογένειας.

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομίας διερωτήθηκε: «Από πού η Ν.Δ. βγάζει ότι το κόστος ΣΥΡΙΖΑ είναι 86 δισ. και το ακολουθεί αυτό και το ΠΑΣΟΚ; Με τα δικά σας μαθηματικά, μην μου επικαλεστείτε άλλους». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη εκτίμηση έχουν κάνει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι από τα 86 δισ. του δανείου του 2015 «τα 50 δισ. είναι αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με ευνοϊκότερους τόκους και αποπληρωμή τους σε 30 χρόνια αντί για 5 ή 6 χρόνια. Περιλαμβάνει ακόμη τα 25 δισ. των τραπεζών που δεν τα χρειαστήκαμε και χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 6 δισ. Και τα 11 δισ. είναι χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα με τα οποία η Ν.Δ. συμφωνεί».

Ακόμη επεσήμανε ότι η οικονομική πολιτική της Ν.Δ. «δεν έβγαινε» το 2015. «Η κυβέρνηση παρέλαβε οικονομία με οριακό πλεόνασμα, οριακή ανάπτυξη και έχοντας κλείσει μία περίοδο που είχε υποστεί μεγάλη συρρίκνωση η οικονομία της τάξης του 25% του ΑΕΠ. Υπό αυτούς τους όρους τίθεται το ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση και συνέχιζε η κυβέρνηση της Ν.Δ.. Πώς θα προέκυπτε το πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2015; Η μέθοδος που ακολούθησε η Ν.Δ. ήταν 1/3 φόροι και 2/3 περικοπή δαπανών. Δηλαδή θα περικόπτατε 4 δισ. από τις δημόσιες δαπάνες το 2015; Πως θα το κάνατε;», ανέφερε.

naftemporiki.gr