Κόσμος
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 07:25

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Μέσα

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση του, λόγω της κοινωνικοπολιτικής κρίσης, που έχει παραλύσει τη χώρα εδώ και πολλές εβδομάδες, με βασικότερο αίτημα την εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα.

«Έχω ευθύνη να δηλώσω ότι έφτασα όσο πιο μακριά μπορούσα. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου», ανέφερε ο Μέσα στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Μέσα, πρόεδρος της Βολιβίας τους τελευταίους 20 μήνες, διαδέχθηκε στη θέση αυτήν, τον Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο, μετά τη λαϊκή εξέγερση που κράτησε περίπου ένα μήνα και πνίγηκε στο αίμα. Τότε, στις ταραχές είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Την Δευτέρα, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, στην πλειονόητά τους Ινδιάνοι, χωρικοί, ανθρακωρύχοι, συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί, διαδήλωσαν στους δρόμους της Λα Πας, ζητώντας την παραίτηση του Μέσα και την εθνικοποίηση του φυσικού αερίου, που ελέγχεται από ξένες εταιρείες από το 1997. Ο Έβο Μοράλες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που μέχρι τώρα είχε κρατήσει αποστάσεις από τις διαδηλώσεις, κάλεσε τον Μέσα να παραιτηθεί προκειμένου να βρεθεί κάποια διέξοδος από την κρίση.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος και το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το κτίριο, επειδή οι διαδηλωτές απειλούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Η Βολιβία, έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, μετά τη Βενεζουέλα, στη Λατινική Αμερική. Ομως, τα κοιτάσματα αυτά εντοπίστηκαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1997, από ξένες εταιρείες (όπως η βραζιλιάνικη Petrobras, η ισπανική Repsol και η γαλλική Total), οι οποίες απειλούν τώρα πως θα απαιτήσουν μεγάλες αποζημιώσεις από το κράτος.