Πολιτική
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 13:49

Σε αναζήτηση 200 ψήφων με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αλλαγών στην πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, όχι αναφορικά με την κατάργηση του μπόνους, αλλά με τη μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής ρωτήθηκε σχετικά στον ΣΚΑΪ και απάντησε: «Δεν έχω τίποτε επί αυτού να σας πω, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%».

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αλλαγών στην πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, όχι αναφορικά με την κατάργηση του μπόνους, αλλά με τη μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή. 

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής ρωτήθηκε σχετικά στον ΣΚΑΪ και απάντησε: «Δεν έχω τίποτε επί αυτού να σας πω, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%».

Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου με το σκεπτικό ότι αφού ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απορρίπτουν κάθε συζήτηση για το θέμα, λέγοντας ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, «γιατί αυτή να μην έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στην απλή αναλογική».

Μια τέτοια κίνηση από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για να έχουν ελπίδες εισόδου στη Βουλή και μικρότερα κόμματα, κόβοντας ενδεχομένως ψήφους από τη ΝΔ, αφού βάζει στο «παιχνίδι» του δεξιού - κεντροδεξιού χώρου και άλλους παίκτες και μάλιστα με ισχυρό πλέον κίνητρο, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικά κατακερματισμένου κεντροαριστερού χώρου και σε ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν. Παράλληλα δεν θα «δυσαρεστήσει» το ΚΚΕ που έχει ζητήσει την πλήρη κατάργησή του.

Στο Μαξίμου πάντως δεν αναμένουν άμεσα οφέλη στο κυνήγι των 200 βουλευτών από τη συγκεκριμένη κίνηση. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την προσπάθεια εξασφάλισης της πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, γεγονός που μαρτυρά και η χθεσινή συνάντησή του με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο.

Εξάλλου, εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση -μετά από σχετική σύσκεψη- θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες στο λεγόμενο «κοινωνικό μέτωπο».

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δύσκολα θα αποφύγουν να ετοιμάσουν το μεσοπρόθεσμο 2016 - 2020 με πρόβλεψη, για μετά το 2018, για πρωτογενή πλεονάσματα μικρότερα του 3,5%. Η σχετική συζήτηση θα «ανοίξει», αν «ανοίξει» πιθανότατα στα τέλη του τρέχοντος έτους με απαίτηση του ΔΝΤ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να «τρέξει» τα 16 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ώστε αμέσως μετά να έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και να κλείσουν τη σχετική διαπραγμάτευση.