Μμεθαύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο και το ν/σ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί στις 20 του μηνός. Επί της ουσίας «εγκαινιάζεται» μια περίοδος τριών εβδομάδων υψηλής πολιτικής έντασης μέχρι τουλάχιστον «τα μπάνια του λαού» τον Αύγουστο.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μμεθαύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο και το ν/σ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί στις 20 του μηνός.
Επί της ουσίας «εγκαινιάζεται» μια περίοδος τριών εβδομάδων υψηλής πολιτικής έντασης μέχρι τουλάχιστον «τα μπάνια του λαού» τον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση και το Μαξίμου «φλερτάρουν» με τους 200 βουλευτές, ειδικά στο θέμα της κατάργησης του μπόνους στο πρώτο κόμμα και της ψήφου στα 17, έχοντας αυτήν τη στιγμή 197 «ναι» (153 από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 9 από την Ένωση Κεντρώων, 18 από την Χρυσή Αυγή, 15 από το ΚΚΕ, ένα από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και ένα από τον Νίκο Νικολόπουλο).
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Λ. Γρηγοράκος και Χ. Θεοχάρης θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, ενώ αδιευκρίνιστο είναι τι θα πράξει ο Στ. Παναγούλης ο οποίος αρχικώς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και επανερχόμενος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στην κατάργηση του μπόνους.
Η περίπτωση να υπάρξουν βουλευτές είτε του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδη, Δ. Κουτσούκου) είτε του Ποταμιού (κυρίως όσοι προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου και Σπ. Δανέλης) που θα «σπάσουν» τη γραμμή του κόμματος, στην παρούσα φάση θεωρείται απο απίθανη έως εξαιρετικά δύσκολη.
Την ίδια ώρα στελέχη του Μαξίμου αποκλείουν την περίπτωση αιφνιδιασμού με αλλαγές της τελευταίας στιγμής όπως για παράδειγμα να προταθεί ένα μπόνους για το πρώτο κόμμα σε περίπτωση που συγκεντρώσει πάνω από ένα ποσοστό π.χ 42%. «Η πάγια πρότασή μας είναι η απλή αναλογική και δεν αλλάζει», λένε χαρακτηριστικά.
Όπως όλα δείχνουν ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και η συζήτηση στη Βουλή θα εξελιχθεί σε μία ακόμη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν ξεκινήσουν οι διακοπές του Αυγούστου και έρθει ο «καυτός» Σεπτέμβριος και το «ραντεβού» με τους θεσμούς.