Έχει άραγε τόση σημασία εάν ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε τέσσερις ή πέντε ή έξι δόσεις; Σίγουρα κάποιοι θα σκεφτούν ότι με τόσα βάρη που σηκώνουν οι φορολογούμενοι, έστω και μία ή δύο δόσεις παραπάνω για την εξόφληση ενός φόρου μπορεί να μην τους ρίξει στα «δόντια» των διωκτικών αρχών, που κατάσχουν ό,τι βρουν μπροστά τους προκειμένου να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι και να μην πέσουν έξω τα έσοδα και οι στόχοι. Γιατί πολύ απλά, μετά έρχεται ο «κόφτης», που θα προκαλέσει μεγάλες «ζημιές» στο Δημόσιο, αλλά ακόμη μεγαλύτερες στην κυβέρνηση, γράφει ο Γιώργος Κούρος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Έχει άραγε τόση σημασία εάν ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε τέσσερις ή πέντε ή έξι δόσεις; Σίγουρα κάποιοι θα σκεφτούν ότι με τόσα βάρη που σηκώνουν οι φορολογούμενοι, έστω και μία ή δύο δόσεις παραπάνω για την εξόφληση ενός φόρου μπορεί να μην τους ρίξει στα «δόντια» των διωκτικών αρχών, που κατάσχουν ό,τι βρουν μπροστά τους προκειμένου να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι και να μην πέσουν έξω τα έσοδα και οι στόχοι. Γιατί πολύ απλά, μετά έρχεται ο «κόφτης», που θα προκαλέσει μεγάλες «ζημιές» στο Δημόσιο, αλλά ακόμη μεγαλύτερες στην κυβέρνηση.
Πολύ σωστή σκέψη, όμως η ουσία είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών, που μόνο τον αέρα που αναπνέουμε δεν έχει φορολογήσει, δεν φροντίζει στις τόσες και τόσο σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να τους πείσει ότι η εξόφληση των φόρων θα πρέπει πλέον να γίνεται σε περισσότερες δόσεις, ή ότι υπάρχει ανάγκη νέας ευνοϊκής ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα, για να μη βουλιάξουν τα έσοδα και να μη φτωχοποιηθεί όλη η Ελλάδα. Τόσους αγώνες δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να αποτρέψει την επιβολή φόρων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ή πιο σωστά με το σκορ πάντα εις βάρος των φορολογουμένων. Δεν μπορεί άραγε να εξηγήσει στο κουαρτέτο, αφού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχίζουν τα ιμάτιά τους για το πόσο ενδιαφέρονται και κατανοούν το πρόβλημα της υπερφορολόγησης, ότι οι Έλληνες ό,τι έδωσαν... έδωσαν; Περίτρανη απόδειξη οι λογαριασμοί στους οποίους βάζουν χέρι καθημερινά, ούτε ένα ευρώ δεν έχουν μέσα.
Το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι και για φέτος η οικονομία θα βυθιστεί στην ύφεση, 1%, αλλά και ότι τα εκτεταμένα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα θα επενεργήσουν σαφώς περιοριστικά στο διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση των νοικοκυριών στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ίσως βέβαια γι’ αυτό δουλεύουμε, όπως και οι Μεξικανοί, 800 ώρες περισσότερες κάθε χρόνο από τους Γερμανούς μήπως και βρούμε κανένα ευρώ να κλείσουμε καμιά τρύπα και να πληρώσουμε τα χαράτσια. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι το κλήμα ήταν στραβό και το αποστράβωσαν οι τελευταίοι. Κανείς μα κανείς από τους πολιτικούς που έχουν μέχρι σήμερα καθίσει στην καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε το πολιτικό θάρρος και τη βούληση να βάλει κόκκινη γραμμή στους δανειστές τις δόσεις αποπληρωμής των φόρων.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς πολύ σύντομα, μέχρι το φθινόπωρο, οι φορολογούμενοι θα γονατίσουν, τα χρέη θα φουντώσουν και η αγορά θα βάλει λουκέτο. Δεν έχει άραγε αναρωτηθεί κανείς στο οικονομικό επιτελείο γιατί κάθε μέρα κλείνουν 100 επιχειρήσεις στη χώρα μας; Δεν αγγίζει κανέναν ότι την περίοδο της κρίσης 250.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, αφήνοντας στον δρόμο 800.000 εργαζομένους; Η απάντηση προφανής, αφού εάν ήταν διαφορετικά, κάποιοι θα κοιτούσαν το πρόβλημα στην ουσία του και δεν θα παίζαμε σήμερα την «κολοκυθιά» με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.