Το κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα και περιγράφει δραστικές ανατροπές στα εργασιακά δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση, αλλά είναι υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Υποστήριξε δε πως η διαπραγμάτευση περιορίζεται μόνο στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο και η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία άλλη ανατροπή.
Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα κυριακάτικη εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Αυτό επεσήμανε σε δληώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως ανέφερε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά περιορίζεται σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που ετέθη από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. «Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο». τόνισε.
Ττο υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση, την Τρίτη, τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.
Το έγγραφο, 21 σελίδων, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, κάνει λόγο για ευρύτατες ανατροπές σε κατώτατο μισθό, αμοιβές εργαζομένων, συμβάσεις εργασίας, όρια των απολύσεων, ομαδικές απολύσεις, κήρυξη απεργιών, προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία. Οι δανειστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζητούν να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες τους, ενώ προτείνουν να αυξηθεί το όριο των απολύσεων από το 5% στο 10%.