Στην οικοδόμηση συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο, τόσο πέραν του Ατλαντικού (με τον πρόεδρο Ομπάμα) όσο και στο λεγόμενο «μέτωπο του Νότου» με το Mediterranean club, προσβλέπει για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποφύγει νέες απαιτήσεις από πλευράς των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Στην οικοδόμηση συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο, τόσο πέραν του Ατλαντικού (με τον πρόεδρο Ομπάμα) όσο και στο λεγόμενο «μέτωπο του Νότου» με το Mediterranean club, προσβλέπει για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποφύγει νέες απαιτήσεις από πλευράς των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Γι' αυτό και το διήμερο στη Βαρσοβία, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και με τους Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Αντόνιο Κόστα και φυσικά «ανέβασε» επικοινωνιακά τις συναντήσεις αυτές.
Στο «παιχνίδι» μπήκε και η γαλλική Liberation κάνοντας λόγο για μια «νέα ισορροπία στην Ευρώπη» την οποία επιδιώκει το Club Med, δηλαδή ο Γάλλος πρόεδρος «μαζί με τον Ματέο Ρέντσι αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Ισπανία αλλά και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Club που όπως γράφει η εμβληματική εφημερίδα της Αριστεράς «περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη».
Στην ημεδαπή πάντως και παρά τη χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι τα δημοσιεύματα για πίεση στα εργασιακά είναι κατασκευασμένα ο προβληματισμός παραμένει. «Μπορεί να έχουμε μια επανάληψη του περσινού έργου Όταν βρίσκαμε ευήκοα ώτα, αλλά στην πράξη οι τότε θεσμοί και οι σκληροί του Βερολίνου είχαν το πάνω χέρι», παραδέχεται στο naftemporiki.gr, κυβερνητικό στέλεχος.
Η σημερινή αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου, για το έγγραφο 21 σελίδων, που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί από κανέναν και προμηνύει για τα χειρότερα που έρχονται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι θεσμοί στο εν λόγω έγγραφο ζητούν ανατροπές σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων. Μείωση κατώτατου μισθού μέσω της κατάργησης των τριετιών, αύξηση από 5 σε 10% του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις και απελευθέρωσή τους –μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό-, αλλαγή στον τρόπο κήρυξης απεργιών και κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων όπως και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αφού για τους γνωρίζοντες ενδεχόμενη ενσωμάτωσή τους στους υπόλοιπους 12 θα αυξήσει τον βασικό μισθό την ώρα που οι θεσμοί ζητούν μείωση του υπάρχοντος.
Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση σε όλα αυτά; Το σίγουρο είναι πως αν ολοκληρώσει τα 16 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβρη, ταμειακό πρόβλημα μέχρι τέλους του έτους δεν έχει. Ωστόσο ο «Οδικός Χάρτης» Τσίπρα, δηλαδή η αλλαγή κλίματος, ακόμη και η έξοδος στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή στη δεύτερη αξιολόγηση θα μείνουν στα χαρτιά.
Σε αυτήν την περίπτωση το «οπλοστάσιο» Τσίπρα, λέει κυβερνητικός βουλευτής, διαθέτει «ευρεία γκάμα επιλογών: από δημοψήφισμα μέχρι και εκλογές». Και φυσικά μετά την ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο και το άνοιγμα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση οι επιλογές αυτές δεν θα είναι οι ίδιες οι οποίες ισχύουν σήμερα.