Κόσμος
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 16:40

Αμερικανική στήριξη στο Κυπριακό αναμένεται να ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν

Αποφασισμένος να ζητήσει από τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, να φέρουν οι ΗΠΑ προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ελπίδα ότι για πρώτη φορά θα εκδοθει ψηφισμα από τον ΟΗΕ το οποίο θα επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μπους Ερντογάν, ο τούρκος Πρωθυπουργός θα ζητήσει στο θέμα του Κυπριακού τη στήριξη και του Κόφι Αναν, τον οποίο θα επισκεφθεί αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει εκ νέου από τις ΗΠΑ την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την πρόσφατη επίσκεψη αμερικανών κοινοβουλευτικών στο ψευδοκράτος μέσω του παράνομου κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου, ενώ θα ζητήσει να δρομολογηθούν απ' ευθείας πτήσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της κατεχόμενης Κύπρου.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν τη σημερινή συνάντηση ως μία καλή ευκαιρία για την αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί λόγω του έντονου αντιμεριακανισμού στην Τουρκία.

Πηγή ΑΠΕ