Περιβάλλον
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 10:37

Νέο χαμηλό ρεκόρ για το κόστος υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Δύο συστοιχίες ανεμογεννητριών των 350 μεγαβάτ στην Ολλανδία θα παρέχουν ισχύ στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θέτοντας με μεγάλη διαφορά χαμηλό ρεκόρ τιμής για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Δύο συστοιχίες ανεμογεννητριών των 350 μεγαβάτ στην Ολλανδία θα παρέχουν ισχύ στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θέτοντας με μεγάλη διαφορά χαμηλό ρεκόρ τιμής για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η δανική εταιρεία Dong Energy δεσμεύτηκε για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα 72,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς. Τα καλώδια θα προσθέσουν περίπου 14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λένε οι ειδικοί. Οι ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται σε βάθος νερού 14-38 μέτρων, με μέση ταχύτητα ανέμου τα 9,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η συγκεκριμένη τιμή ξεπερνά τον στόχο της βιομηχανίας να φέρει το κόστος κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ως το 2020. Η επίσης δανική Vattenfall είχε ρίξει το κόστος στα 103 ευρώ πέρυσι.

«Ήταν ένα αποτέλεσμα πολύ πέρα ​​από τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Όλιβερ Τζόι, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει μια σχετικά ακριβή μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ένα βήμα πιο κοντά στο να ανταγωνιστεί σε κόστος τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ολλανδική κυβέρνηση συνέβαλε σε αυτό με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κανονιστικού περιβάλλοντος, με τη βοήθεια της αγοράς και τις συνθήκες του συγκεκριμένου χώρου. Τα μελλοντικά έργα δεν θα επωφεληθούν απαραίτητα από τις ίδιες συνθήκες, αλλά η τιμή αντανακλά τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου.

Η Ολλανδία έχει δεσμευθεί να αναθέτει 700 μεγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το χρόνο έως το 2020, δίνοντας μεγάλο κίνητρο στις αναδόχους εταιρείες.

Ο χάλυβας για την κατασκευή των ανεμογεννητριών είναι αρκετά φθηνός, ενώ οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου σημαίνουν ότι οι κατασκευαστές μπορούν αποκτήσουν σε καλύτερη τιμή τον εξοπλισμό εγκατάστασης, που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν σε γεωτρύπανα και εξέδρες πετρελαίου.

Άλλες εταιρείες του κλάδου πειραματίζονται με πλωτές ανεμογεννήτριες και μεγαλύτερες λεπίδες, ώστε να χαμηλώσουν περισσότερο το κόστος.

Το επόμενο ορόσημο είναι τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που αποτελεί στόχο των ευρωπαϊκών εταιρειών ως το 2025.