Κόσμος
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 12:05

ΗΠΑ - Να διασφαλίσει τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλείται η Τουρκία

Τροπολογία με την οποία καλεί την Τουρκία να «διασφαλίσει τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ψηφισε η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής βουλής.

Η τροπολογία, η οποία κατετέθη από τον δημοκρατικό βουλευτή του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου, που αφορούσε το Στέιτ Ντιπάρμεντ και παραπέμπεται τώρα προς συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.

Μετά την υιοθέτηση της τροπολογίας από την επιτροπή, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ότι «όλοι όσοι υποστηρίζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο, έχουν υψώσει την φωνή τους για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός πως τη στιγμή που η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, συνεχίζονται οι παραβιάσεις σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ αυτών και των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Ο κ. Μενέντεζ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την εκπαίδευση από το Πατριαρχείο θεολόγων διαφορετικών εθνικοτήτων και όχι μόνο Τούρκων υπηκόων και «να παράσχει στο Πατριαρχείο τη διεθνή αναγνώριση, που δικαιούται».

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων