Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τις αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο όμιλος Μαρινόπουλος, με τις οποίες ζητεί την έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις, για υπαγωγή του στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για τις αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο όμιλος Μαρινόπουλος, με τις οποίες ζητεί την έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις, για υπαγωγή του στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Δεκάδες εργαζόμενοι που διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο δικαστήριο όπου συζητήθηκαν οι τέσσερις αιτήσεις του ομίλου.
Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαια κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος άσκησε το ελληνικό δημόσιο.
Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής στο δημόσιο που αναφέρει ο όμιλος στην αίτησή της, δεν είναι ακριβές. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος, ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές να καταβληθεί από την εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.
Από την πλευρά τους, τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
Κατά τη συζήτηση των αιτήσεων οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ώστε αν δεν πληρωθούν, να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατάσχεση.
Οι νομικοί παραστάτες του Ομίλου δεσμεύθηκαν ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά -όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο - οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, οι νομικοί παραστάτες του ομίλου Μαρινόπουλος δήλωσαν ότι το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις.
Ωστόσο, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά μοναδικός σκοπός είναι να προστατευθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και η περιουσία του που περιλαμβάνει «πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης».
Οργή Μαξίμου για τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου
Στο μεταξύ, την εντονότατη ενόχληση προσωπικά του Πρωθυπουργού για τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μ. Απέσσο, ο οποίος σήμερα έκανε αρνητική εισήγηση για την αίτηση ένταξης του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99, αίτημα που εξετάζεται στο Πρωτοδικείο, εκφράζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους ο κ. Απέσσος μέχρι και σήμερα το πρωί, διαβεβαίωνε την κυβέρνηση, ότι η εισήγησή του θα ήταν θετική.
Ωστόσο έκπληκτο το Μαξίμου διαπίστωσε ότι η εισήγηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου ήταν αρνητική, γεγονός που εξόργισε στην κυριολεξία τον Πρωθυπουργό και τους άμεσους συνεργάτες του οι οποίοι κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.
Naftemporiki.gr