Κόσμος
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 13:38

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ερευνες στον τομέα της ενεργείας και των τραπεζών

ΣΕ έρευνα, θα προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. κατά των αντιτράστ στον κλάδο της ενεργείας και των οικονομικών υπηρεσιών, ψάχνοντας να βρουν πρακτικές ενάντια του ανταγωνισμού, μετά από παράπονα καταναλωτών και εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκει να ενισχύσει τα μέτρα μετά την απελευθέρωση της αγοράς, που απέτυχαν να τονώσουν τον ανταγωνισμό μέσα στα σύνορά της και σε τομείς συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου και των εταιρειών κοινής ωφελείας ηλεκτρικής ενεργείας, τη λιανική τραπεζική και τις ασφάλειες. Οι εθνικοί περιορισμοί, δεν επιτρέπουν την οικονομική ανάπτυξη, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα υστερήσει της αντίστοιχης των ΗΠΑ για 13η φορά, μέσα σε 14 χρόνια, το 2005.

Η Επιτροπή, το κύριο όργανο των 25 κρατών-μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, είπε σήμερα ότι η έρευνα στον τομέα του αερίου και της ενεργείας, θα επικεντρωθεί στην χονδρική πώληση και στις τιμές.

«Μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές του αερίου και της ηλεκτρικής ενεργείας, λειτουργούν όπως πρέπει», ανέφερε ο Επίτροπος του Ανταγωνισμού, Neelie Kroes, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Εάν ανακαλύψουμε παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού, θα λάβουμε άμεσα μέτρα για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών».

Η έρευνα στον οικονομικό κλάδο θα αρχίσει με τη λιανική τραπεζική και συγκεκριμένα οι πληρωμές με τις κάρτες. Αλλος τομέας της λιανικής τραπεζικής, που θα ελεγχθεί αργότερα μέσα στο έτος είναι αυτός των ασφαλειών.

Η Επιτροπή, έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα κύρια αποτελέσματα της έρευνάς της στον τομέα της ενεργείας το 2006 και για τον κλάδο των οικονομικών μέσα στο 2006 ή αργότερα.