Διακόπηκε στη Βουλή η συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ ώστε εντός μίας ώρας η κυβέρνηση να καταθέσει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ήδη βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Διακόπηκε στη Βουλή η συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ ώστε εντός μίας ώρας η κυβέρνηση να καταθέσει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ήδη βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι για λόγους ορθής νομοθέτησης έγιναν οι αλλαγές επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στο ΤΑΙΠΕΔ.
«Όταν η κυβέρνηση ασχολήθηκε με την τελική διαμόρφωση του κειμένου του κυρωτικού νόμου δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό το κείμενο χρησιμοποίησε. Όμως, όχι το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, με κριτήριο ορθής νομοθέτησης, προέβη σε μία σειρά από αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνηθέντων, με ανατροπή δεδομένων», είπε.
Πρόσθεσε πως «οι αλλαγές κατά την κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα, να ανατρέψουν συμφωνία ούτε τίποτα. Παρόλα αυτά οι αλλαγές αυτές διαβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει την διαρκή επικοινωνία με τους διαγωνιζομένους και τον παραχωρησιούχο. Δεν έγιναν για να αιφνιδιάσουν κανένα».
«Οι αλλαγές έγινα για λόγους ορθής νομοθέτησης. Σας καλώ να σταματήσετε την σπέκουλα. Νομικοί είστε, μπορεί να δείτε αν ισχύει αυτό ή αν έγιναν αλλαγές στην ουσία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ναυτιλίας και ζήτησε από τα κόμματα «να μην καλούν την κυβέρνηση με τερτίπια τέτοιου είδους να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ζήτημα ορθής νομοθέτησης είναι και αν υπάρχουν παρερμηνείες να διευθετηθούν».
Νωρίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να διακοπεί η συνεδρίαση. «Πριν ξεκινήσει η συζήτηση να αποσαφηνιστεί ότι υπάρχει μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία της χώρας και για την επένδυση. Να μας πει ο υπουργός τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ένα κείμενο υπογεγραμμένο, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Ο αντισυμβαλλόμενός του είναι ουσιαστικά το κινεζικό δημόσιο, όπου θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός. Οποιαδήποτε αλλοίωση σημαίνει ότι η συμφωνία είναι στον αέρα. Δεν μπορείτε να στιγματίζετε τη χώρα. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας;», είπε η εισηγητής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Ή εσείς εξαπατάτε τον αντισυμβαλλόμενό σας ή ο αντισυμβαλλόμενός σας εξαπατά εμάς», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι «η επιστολή της Cosco λίγο πολύ ομιλεί εμμέσως περί απατεωνιάς. Λέει ότι άλλα συμφωνήσατε».
«Η δουλειά της εταιρείας είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και της Βουλής να συζητά και να κάνει νομοτεχνικές βελτιώσεις. Έχετε δει αν πρόκειται για νομοτεχνικές βελτιώσεις ή κάτι άλλο; Εκτός αν έχετε ταυτιστεί με τους δικηγόρους της Cosco. Αν θέλετε να ξεδιπλώσουμε την πολιτική της σπέκουλας και της καταστροφολογίας δεν είναι σωστό. Πριν αναγνωστεί η επιστολή σπεύσατε όλοι να τερατολογήσετε, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το δημόσιο συμφέρον», απάντησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.
«Να ακυρωθεί η συζήτηση και δεν πειράζει, ας μην πάει ο πρωθυπουργός στην Κίνα», υποστήριξε εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Γιάννης Λαγός κάνοντας λόγο για «ένα νομοσχέδιο που είναι ψευδές. Σίγουρα ο υπουργός θα κάνει το μισό νομοσχέδιο άκυρο, γιατί θα συρθεί πίσω από τους Κινέζους».
«Δεν δεχόμαστε να ξεκινήσει η διαδικασία αν ο υπουργός δεν φέρει τις αλλαγές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι «δεν μπορεί η εθνική αντιπροσωπεία να εμπαίζεται. Αυτό που πειράζει αυτά που υπέγραψε, εμπαίζει τη Βουλή. Θα συνεχιστεί αυτό το παραμύθι σήμερα;». «Ποιος το έκανε αυτό το ατόπημα; Ντροπή, πορτοφολάς το έκανε. Ο «Δράκος» στον οποίο αναφέρθηκε χθες ο υπουργός ήταν δράμα. Τούτοι εδώ είναι κωμωδία», είπε χαρακτηριστικά.
«Πάρτε θέση κύριε Λοβέρδο, είστε με την ορθή νομοθέτηση ή με την πλευρά μίας σεβαστής άποψης που όμως δεν μπορεί να διεκδικεί ισχύ υπέρτερη του κοινοβουλίου», απάντησε ο Θ. Δρίτσας.
«Η κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα. Στο κινέζικο μονοπώλιο τα έχετε δώσει όλα όλοι σας. Η μπότα του κινέζικου μονοπωλίου τα ζητά όλα», υπογράμμισε η εισηγητής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.
«Πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί μία εταιρεία να αμφισβητεί την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της Ελλάδας. Είτε πρόκειται για αφέλεια είτε για τυχοδιωκτισμό έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας», επεσήμανε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. «Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητα της κυβέρνησης, αλλά επειδή τα γεγονότα μας διαψεύδουν, θέλουμε εγγυήσεις ότι η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή έχει υπόσταση. Πρέπει και τα δύο μέρη να αναγνωρίζουν την σύμβαση και περιττεύει η συζήτηση αν δεν έχουμε τις εγγυήσεις αυτές», σημείωσε.
«Ακούω ακραίες εκφράσεις που δεν με εκφράζουν», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος θυμίζοντας «τι σημαίνει διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή». «Είναι ανεπαρκής ατελέσφορος και ατελής ο τρόπος που συζητάμε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.
«Με μία επιστολή θα ακυρώσουμε τη Βουλή; Να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε επί της ουσίας», αντέδρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.
Naftemporiki.gr