Η άνοιξη έρχεται περισσότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα στις περιοχές με υψηλότερα επίπεδα νυκτερινής έκθεσης σε τεχνητό φως, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
Η άνοιξη έρχεται περισσότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα στις περιοχές με υψηλότερα επίπεδα νυκτερινής έκθεσης σε τεχνητό φως, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ.
Η ερευνητική ομάδα συνδύασε δεδομένα ρύπανσης του αέρα από δορυφορικές εικόνες με πληροφορίες από το κοινό σχετικά με την βλάστηση των δέντρων. Η σύγκριση έδειξε ότι σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης στο φως τις νυκτερινές ώρες, τα φύλλα στα δέντρα εμφανίζονταν μέχρι και 7,5 ημέρες νωρίτερα.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε μεγάλα δέντρα όπως η βελανιδιά, η οξιά και ο πλάτανος. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συνέπειες είναι πολύ πιθανό να είναι εμφανείς σε όλη την πανίδα και τη χλωρίδα των συγκεκριμένων περιοχών.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να ξεχωρίσουν το φαινόμενο από τις επιπτώσεις των υψηλότερων θερμοκρασιών, εστιάζοντας σε μη αστικές περιοχές. Η υψηλότερη θερμότητα στις μεγαλύτερες πόλεις μπορεί επίσης να προκαλεί πρώιμη έλευση της άνοιξης.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από τα τελευταία 13 χρόνια και παρουσίασε τις διάφορες επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο αυτό σε διάφορα είδη του οικοσυστήματος. Η πρώιμη βλάστηση των βελανιδιών, για παράδειγμα, επηρεάζει τους πληθυσμούς των χειμερινών σκώρων που τρέφονται με φρέσκα φύλλα βελανιδιάς, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει πληθυσμούς πτηνών που τρέφονται με τους σκώρους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη διεξαγωγή πειραματικών ερευνών για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του τεχνητού νυκτερινού φωτισμού στη φαινολογία των ειδών και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, αναφέρουν οι ερευνητές. Μέχρι τότε, μία πιο φιλική προς τη φύση προσέγγιση για το φωτισμό των δρόμων είναι απαραίτητη. Η ομάδα σχεδιάζει περαιτέρω μελέτες για την ανάλυση των επιπτώσεων διαφορετικών ειδών φωτισμού και μηκών κύματος.