Κόσμος
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 18:04

Σκόπια - Συνάντηση των πρωθυπουργών της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου

Η οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από το Κόσοβο για τα προϊόντα από την ΠΓΔΜ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλίων που είχαν σήμερα στα Σκόπια, οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου, Βλάντο Μπούτσκοφσκι και Μπαιράμ Κοσούμι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, παραδέχθηκε ότι η Πρίστινα δεν διαθέτει για την ώρα διεθνή αναγνώριση και άρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΠΓΔΜ για οριοθέτηση των συνόρων, πριν την έναρξη των συνομιλίων για την διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος της περιοχής.

Από την πλευρά του ο κ. Κοσούμι δηλωσε για το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων ότι δεν είναι τόσο πολύ σημαντικό. «Σημαντικό είναι ότι υπάρχει η βούληση και η εποικοδομητική διάθεση να επιλυθεί το ζήτημα αυτό», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και η πρόσφατη αναγγελία της αλβανικής ηγεσίας του Κοσόβου για επιβολή δασμών στα προϊόντα που εξάγει η ΠΓΔΜ στο Κόσοβο. Οι δύο πρωθυπουργοί, συμφώνησαν να συνεχισθούν οι συνομιλίες για το ζήτημα αυτό και να αναβαθμισθούν από επίπεδο εμπειρογνωμόνων σε επίπεδο πολιτικών. Για τον σκοπό αυτό, την επόμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Μίντσο Γιορντάνοφ, θα επισκεφθεί την Πρίστινα και θα εξετάσει λεπτομερώς το θέμα με αντίστοιχη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Πηγή ΑΠΕ