Πολιτική
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 12:15

Ως κατεπείγον το ν/σ για τον ΟΛΠ - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά με ακρόαση φορέων, θα διεξαχθεί η συζήτηση για τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά με ακρόαση φορέων, θα διεξαχθεί η συζήτηση για τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

«Εισάγεται ο κυρωτικός νόμος για τη σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και η κυβέρνηση τον εισάγει εξ ανάγκης. Η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, που έρχεται επικουρικά, αλλά αποτελεί μία σημαντική παράμετρο», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και εξήγησε ότι «δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα, γιατί υπήρχαν χρονοβόρες διαδικασίες, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκαν».

«Με εργώδη προσπάθεια ρυθμίσθηκαν οι επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που μας επέβαλαν να δούμε αν χρειάζεται νέες αλλαγές στη σύμβαση ή στον κυρωτικό νόμο. Τελικά η Επιτροπή είπε ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, αλλά τα θέματα θα λυθούν εν τοις πράγμασι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιλαμβάνεται», τόνισε ο Θ. Δρίτσας.

Συμφωνώντας με τον υπουργό, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός επεσήμανε ότι «ο νόμος 4336 αναφέρει ότι έως τον Ιούνιο πρέπει να έχει ψηφιστεί» και ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου «έχει σχέση και με το ταξίδι του πρωθυπουργού  και είναι καλό να έχουμε τελειώσει με το ζήτημα εν όψει του ορίζοντα που ανοίγεται στις σχέσεις της χώρας με την Κίνα».

«Αυτοεκτίθεται ο Θ. Δρίτσας γιατί δηλώνει πως γνώριζε ότι πως έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν το έκανε. Μας λέτε ότι θα έχουμε ακρόαση φορέων και κατεπείγον. Πάμε δηλαδή σε μία sui generis διαδικασία;», αναρωτήθηκε η εισηγητής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση και πέρασαν 18 μήνες για να κλείσει η συμφωνία. Γιατί αυτός ο τρόπος, αυτή η μεθόδευση; Γιατί δεν ακολουθείτε τον κανονικό τρόπο και ευτελίζετε κοινοβούλιο. Θέλω ο υπουργός να μας πει πώς έχει κάνει αυτή την μεταμόρφωση και ο ίδιος και η κυβέρνησή του» υπογράμμισε.

«Έχει ξαναγίνει διαδικασία ακρόασης φορέων σε κατεπείγον νομοσχέδιο» της επεσήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη

«Δεν είναι κατεπείγον, δρομολογημένο είναι» εκτίμησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Κούζηλος.

«Η κυβέρνηση θέλει με σύντομες διαδικασίες να αποφύγει να μάθει ο κόσμος τι έλεγε πριν και τι λέει τώρα. Να καταθέσετε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί από τις 24 Ιουνίου και έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν είμαστε θετικοί στο κατεπείγον, αλλά λέμε να έρθουν οι φορείς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο δήμαρχος του Πειραιά για να σταματήσει η φαρσοκωμωδία που παίζεται».

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση αξιολογώντας μόνο τη νομιμότητα της μεταβίβασης των μετοχών και δεν μπήκε στην ουσία της σύμβασης» απάντησε ο Θ. Δρίτσας και ενημέρωσε πως «εκδικάσθηκαν διάφορες προσφυγές που απορρίφθηκαν και ήταν και αυτό ένας λόγος που περιμέναμε».

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Και εσείς και οι προηγούμενοι τα μεγάλα ζητήματα τα φέρνετε ως κατεπείγον», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Είναι όλη η διαδικασία από μόνη της σκάνδαλο. Δεν αποτελεί άλλοθι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξάλλου το γράφουν και οι εφημερίδες ότι επιλέγετε αυτή τη μορφή για να το έχει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός στην Κίνα», σημείωσε.

«Η περιπέτεια πώλησης του ΟΛΠ έκλεισε πέντε χρόνια, είναι μία μακρά διαδικασία. Είναι θεμιτό ο πρωθυπουργός να επιθυμεί στις αποσκευές του να έχει τη συμφωνία, όμως ο σχεδιασμός που λείπει από την κυβέρνηση δεν επέτρεψε να έχουμε κανονική διαδικασία. Αυτό που γίνεται δεν περιποιεί τιμή στο κοινοβούλιο», επεσήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.

«Υπάρχει άκρατος λαϊκισμός από τη ΝΔ. Να μείνουμε στην ουσία και να δούμε αν η συμφωνία είναι εις όφελος του λαού και των εργαζομένων και του Πειραιά» υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος και ζήτησε «να δώσουμε τα όπλα στον πρωθυπουργό έτσι ώστε οι επενδύσεις των Κινέζων να μείνουν στην Ελλάδα και να μην πάνε για παράδειγμα στη Βρετανία».

«Κρατάμε επιφύλαξη για τη σύμβαση και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.