Πολιτική
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 13:34

Στη δημοσιότητα το πόρισμα του αναδρομικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» βουλευτών

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του αναδρομικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών περιόδου 1989-2001.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της Ι. Τραγάκης (γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής) και τα μέλη Κ. Βρεττός (Αττικής, ΠΑΣΟΚ), Α. Σκυλλάκος (Β’ Αθηνών, ΚΚΕ), Ι. Δραγασάκης (Β’ Αθηνών, ΣΡΑ), Φ. Αρναούτογλου (Σύμβουλος Επικρατείας), Γ. Σαραντηνός (Αρεοπαγίτης) και Χρ. Καραμαδούκη (Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου)

- Δέκα υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης για ορισμένα έτη κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων,

-Τρεις εμφανίζουν αύξηση των περιουσιακών στοιχείων,χωρίς να δικαιολογούν τα εισοδήματά τους. Εξ αυτών, οι δύο δεν ανευρέθησαν, ώστε να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες ελλείψεις.

Από το πόρισμα του αναδρομικού ελέγχου προκύπτει ότι ο πρώην βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Φλώρος, αγόρασε μετοχές, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από τις καταθέσεις του, ενώ άλλοι δώδεκα βουλευτές δεν υπέβαλαν δηλώσεις για ορισμένα έτη ή δεν βρέθηκαν για να συμπληρώσουν ελλείψεις στις δηλώσεις τους.

Σχετικές δηλώσεις υπέβαλλαν 666 βουλευτές υπόχρεοι.

Για την περίπτωση των βουλευτών που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις για ορισμένα έτη, ή δεν ανευρέθησαν, «η επιτροπή επιφυλάσσεται να αποφασίσει, προκειμένου να διερευνήσει πρώτα κατά πόσον είναι εφικτή η έστω και εκ των υστέρων τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους».

Σε ό,τι αφορά τον πρώην βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Φλώρο, η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής διαπίστωσε ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών του συναλλαγών προέκυψε ότι στις 20/7/1999 αγόρασε μετοχές αξίας 2,5 δισ. δραχμών, ύψους δηλαδή που «δεν δικαιολογούν οι δηλωθείσες την 30/4/1999 καταθέσεις του», στο δε διάστημα από 22/7/1999 έως 9/8/1999 πούλησε μετοχές αξίας 3,6 δισ. δραχμών, ποσό το οποίο «δεν περιλαμβάνεται στις δηλωθείσες στις 9/6/2000 καταθέσεις του».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι κληθείς να δώσει εξηγήσεις, ο κ.Φλώρος υποστήριξε ότι σε χρόνο που δεν ήταν πια βουλευτής (2000) εδραστηριοποιείτο ως σύμβουλος χρηματιστηριακών επενδύσεων και πραγματοποίησε τις συναλλαγές αυτές για λογαριασμό ομίλου επενδυτών που δεν ήθελε να εμφανιστεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ακολούθως, η Επιτροπή απευθύνθηκε στην ΑΣΠΙΣ ΑΧΕΠΕΥ και διαπίστωσε ότι «το μεν ποσό της αγοράς των μετοχών που κατατέθηκε μέσω τραπέζης, εν μέρει σε μετρητά, το δε προϊόν της πωλήσεως κατατέθηκε από την ΑΧΕΠΕΥ σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό επ’ ονόματι του υπόχρεου, καθώς και δύο άλλων προσώπων.

Όπως επισημαινεται στη έκθεση, «τα ως άνω στοιχεία, η Επιτροπή δεν θεωρεί επαρκή. Και τούτο, γιατί η μεν αναφορά σε μη κατονομαζόμενο όμιλο πελατών είναι τελείως αόριστη, ο δε υπόχρεος, παρόλο που του τέθηκαν υπόψη τα ευρήματα της έρευνας, δεν έχει μέχρι τώρα διευκρινίσει τις σχέσεις του με τους συνδικαιούχους του κοινού του λογαριασμού».

Έτσι η Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε να αποστείλει την έκθεσή της στο Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Εξάλλου δημοσιοποιήθηκαν επίσης, τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και ευρωβουλευτών οικονομικού έτους 2004 (χρήση 2003).