Κόσμος
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 17:41

Αγοράζει χρόνο για να προσαρμοστεί

Η Ε.Ε. κατέληξε την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία με την Κίνα, με βάση την οποία περιορίζονται οι εξαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Η Ευρώπη υπερασπίζεται έτσι ένα είδος «ήπιου» προστατευτισμού: η συμφωνία προβλέπει ότι η αύξηση των πωλήσεων 10 ειδών δεν θα υπερβαίνει το 8% με 12% μέχρι το 2008. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται για μερικά χρόνια η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία από την εισβολή των φτηνών κινεζικών προϊόντων. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το εμπόριο Πίτερ Μάντελσον (Βρετανός) δίνει ένα μάθημα πραγματισμού.

Θεωρητικά, τα προστατευτικά αντανακλαστικά δεν είναι μια καλή λύση. Η υπεράσπιση με κάθε τρόπο των τομέων που απειλούνται στερεί τον πληθυσμό από τα κέρδη του ελευθέρου εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να προστατευθούν τα εισοδήματα όσων πλήττονται. Πρώτα απ' όλα, λοιπόν, πρέπει να χορηγηθεί στους εργαζόμενους αυτούς -και όχι στις βιομηχανίες- άμεση βοήθεια. Η βοήθεια αυτή πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει και τη μορφή επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να βρουν δουλειά σε άλλο τομέα (Για παράδειγμα, οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική κλωστοϋφαντουργία μειώθηκαν κατά 40% μέσα σε 4 χρόνια). Αυτό χρειάζεται χρήμα, που μπορεί να βρεθεί από τα πλεονεκτήματα των εμπορικών συναλλαγών. Και, βέβαια, χρειάζεται χρόνο.

Μακροπρόθεσμα, το ελεύθερο εμπόριο δημιουργεί όσες θέσεις εργασίας καταστρέφει. Κι αυτό, επειδή όταν μια χώρα αγοράζει προϊόντα από μια άλλη, πρέπει να της πουλήσει προϊόντα αντίστοιχης αξίας. Μια πρόσκαιρη αναταραχή μπορεί βέβαια να υπάρξει, με τον καιρό όμως η ισορροπία αποκαθίσταται.

Με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να κερδίσει το χρόνο που της χρειάζεται για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως ένα πρόγραμμα βοήθειας προς τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Αποφεύγοντας την εφαρμογή του τυφλού δόγματος του ελευθέρου εμπορίου, και αναγνωρίζοντας ότι η κατάργηση των τελωνειακών δασμών έχει τόσο ευεργετικές όσο και καταστροφικές συνέπειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στην πολιτική δράση τη θέση που της αρμόζει.

Βέβαια, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αφορά πολλές κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. «Διαπραγματευτήκαμε μόνο τις κατηγορίες που ήταν πάνω ή κοντά στα όρια επιφυλακής που έχει θέσει η Ενωση, δηλαδή τα μισά περίπου από τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα», λέει ο κ. Μάντελσον σε συνέντευξή του στη «Le Monde».

Πηγές: Liberation, Le Monde, ΑΠΕ