Κόσμος
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 19:48

Προβληματισμός για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

Τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε., καθώς και την κατάσταση σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, συζήτησε χθες και σήμερα η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας που συνεδρίασε για αυτόν τον λόγο στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι, παρά την κάποια πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της Τουρκίας σε ορισμένους τομείς, απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά τόσο σε σχέση με την συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσο και σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών γενικότερα.

Πολλοί ευρωβουλευτές σημείωσαν προς την τουρκική πλευρά ότι πρέπει να επιταχύνει τον βηματισμό της και να μην χαλαρώσει την προσπάθειά της μετά την απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι βουλευτές από την πλευρά τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πιθανές επιπτώσεις των δημοψηφισμάτων στην Γαλλία και την Ολλανδία στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και σημείωσαν ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαζόταν με ένα ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά μοναδικό στόχο έχει την πλήρη ένταξη.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, αλλά «πλήρης ένταξη απαιτεί και πλήρη προσπάθεια. Για αυτό και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει την προσπάθεια που ξεκίνησε έτσι ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.»

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κάλεσε την τουρκική πλευρά να αντιμετωπίσει με ευρωπαϊκό πνεύμα και δημοκρατική αντίληψη το θέμα των θρησκευτικών ιδρυμάτων -ιδιαίτερα εν όψει του νέου προς ψήφιση νόμου για το ζήτημα αυτό- και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μία τέτοια αντιμετώπιση όχι μόνο δε θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην Τουρκία, αλλά θα έχει και θετικές επιδράσεις στην εικόνα της. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, θετική θα ήταν η επίδραση και στο Αρμενικό ζήτημα όπου, ενώ η κυβέρνηση μετέβαλε σε κάποιο βαθμό την παραδοσιακή θέση του τουρκικού κατεστημένου ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, πρόσφατα ματαιώθηκε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, η οποία είχε ως αντικείμενο συζήτηση το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική παρατήρηση του αντιπροέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Οϊμέν ο οποίος επιχείρησε να κάνει παραλληλισμό της συμπεριφοράς της Τουρκίας ως προς τις μειονότητες με δήθεν προβλήματα που υφίστανται στη Δυτική Θράκη, σημείωσε: «Δεν μπορεί να γίνει κανένας παραλληλισμός μεταξύ των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία και των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Εάν αμφιβάλλετε, ετοιμάστε ένα κείμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης και δώστε το σε κάποιον από τους συναδέλφους να το καταθέσει. Για να πάρετε την απάντηση από το Συμβούλιο και την Επιτροπή ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά δεν αποτελούν δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίσετε όπως πρέπει τα ζητήματα που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της θέσης της γυναίκας στην τουρκική κοινωνία, ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε την αρμόδια Υπουργό πως αντιμετωπίζεται το θέμα της μαντίλας. Στις απαντήσεις που δόθηκαν, καθώς και στη συζήτηση που επακολούθησε, αποτυπώθηκε η αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι αρμόδιες αρχές, αλλά και οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν μεταξύ των τουρκικών κομμάτων σε σχέση με το ρόλο του «κοσμικού» κράτους και τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή γυναικών που φορούν μαντίλα.