Υγεία
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 16:59

Στις 29 Ιουνίου μαθαίνουμε για το Σκληρόδερμα

Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Ένωση Επαγγελματιών Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκληροδέρματος, στις 29 Ιουνίου, από τις 10:00 το πρωί, σε μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, προκειμένου να ενημερώσει για το Σκληρόδερμα.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνει η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Ένωση Επαγγελματιών Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκληροδέρματος, στις 29 Ιουνίου, από τις 10:00 το πρωί, σε μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, προκειμένου να ενημερώσει για το Σκληρόδερμα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημερωτικό περίπτερο με την παρουσία Ρευματολόγων και εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί ώστε να λύσουν όλες τις απορίες και να ενημερώσουν το κοινό, σχετικά με τις Ρευματικές Παθήσεις, το ρόλο του ειδικού Ρευματολόγου και την αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης.

 Το ενημερωτικό περίπτερο, αποτελεί την κορύφωση της εκστρατείας ενημέρωσης για το σκληρόδερμα, η οποία ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας» με κύριο σύνθημα: «Ρευματικές Παθήσεις: Πρώιμη Διάγνωση – Έγκαιρη Αντιμετώπιση».

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) σε συνεργασία με τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες έχουν συγκροτήσει το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» και έχουν επεξεργαστεί το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο προβλέπει μια σειρά από δράσεις με στόχο:

· την ευρύτερη αναγνώριση των επιπτώσεων των Ρευματικών Παθήσεων

· την ανάδειξη των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας

· την υποστήριξη των ρευματοπαθών ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να μειωθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός τους

 Τι είναι όμως το Σκληρόδερμα;

Το Σκληρόδερμα ή αλλιώς η Συστηματική Σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού. Εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες των 25-50 ετών και επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Στους ηλικιωμένους και στα παιδιά εμφανίζεται σπανίως. Μόλις 10% των ασθενών εμφανίζει τη νόσο κάτω των 20 ετών και μόνο 1%-2% κάτω των 10 ετών.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι η πάχυνση του δέρματος στα χέρια, στο πρόσωπο και στα πόδια καθώς και το φαινόμενο Raynaud, όπου οι ασθενείς εμφανίσουν ευαισθησία και αλλαγή χρώματος στο δέρμα των δακτύλων τους, δηλαδή από λευκό σε κόκκινο μελανό, ειδικά όταν εκτίθενται σε κρύο. Στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου ο ασθενής παρουσιάζει και πληγές στα δάκτυλα. Άλλα συμπτώματα είναι το πρήξιμο, η δυσκαμψία, ο πόνος των αρθρώσεων, και προσβολή των εσωτερικών οργάνων, δηλαδή νεφρών, πνεύμονα, οισοφάγου και καρδιάς.

 Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει μόνο από Ρευματολόγο με τη βοήθεια ιατρικού ιστορικού, κλινικής εξέτασης και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων όπως είναι οι αιματολογικές και η τριχοειδισκόπηση.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου είναι κυρίως γονιδιακοί, περιβαλλοντικοί, μικροβιακοί και ιογενείς. Ωστόσο, η νόσος δεν είναι κληρονομική. Ολιστική θεραπεία δυστυχώς δεν υπάρχει όμως σήμερα οι θεράποντες ιατροί έχουν στη φαρέτρα τους κάποιες αποτελεσματικές θεραπείες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ελαττώνουν τις επιπλοκές.

Για περισσότερες πληροφορίες για το σύνολο των ρευματικών παθήσεων και το ρόλο του ρευματολόγου, μπορείτε να επισκεφθείτε το ολοκληρωμένο portal ενημέρωσης «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το», στο www.tosomasoumilaei.gr