Πολιτική
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 07:35

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Απλή αναλογική και βολές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για το Brexit

Την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής ανέκρινε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο όμως που κυριάρχησε στις εργασίες της Κ.Ε. ήταν οι επικριτικές αναφορές στις πολιτικές λιτότητας Βρυξελλών και Βερολίνου στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής ανέκρινε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του κυβερνώντος κόμματος προσήλθαν στη χθεσινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κ.Ε. έχοντας υπό μάλης την εφημερίδα «Αυγή», το πρωτοσέλιδο της οποίας φιλοξενούσε την έρευνα της εταιρείας Public Issue, βάσει της οποίας το 58% των πολιτών τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.

Επιβεβαιώνοντας το εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου με τους θεσμούς μόνο η τάση των 53+ προσπάθησε να «βάλει δύσκολα» στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, καταθέτοντας τροπολογία για την ιδιοκτησία του προγράμματος, στην οποία η συμφωνία με τους θεσμούς χαρακτηρίζονταν «αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και ενός πραξικοπήματος».

Η συγκεκριμένη αναφορά, απορρίφθηκε όπως και η τροπολογία της τάσης με την οποία εκφραζόταν η διαφωνία των μελών της για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης προσπάθησαν στις ομιλίες τους να περιγράψουν τον «οδικό χάρτη» με τον οποίο θα κινηθεί το κόμμα και η κυβέρνηση στη μετά την πρώτη αξιολόγηση εποχή:  

Ο Πρωθυπουργός για μια ακόμη φορά δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση θα είναι νόμος για την απλή αναλογική και ζήτησε από το κόμμα «να ανοίξει στην κοινωνική του βάση».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. «να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης και κόμματος», λέγοντας μάλιστα ότι «η αριστερή κυβερνησιμότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο» αφού «δεν είναι απλώς ένα πλοίο έτοιμο που μπαίνει στη θάλασσα για να ταξιδέψει αλλά κάτι που δημιουργείται εν πλω, μέσα από αλλαγές και διόρθωση λαθών».

Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ν. Παππάς έθεσε το δίλημμα «Ή με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά που διχάζουν ή με την Αριστερά που ενώνει».

Ο υπουργός Οικονομικών  Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο Βrexit λέγοντας ότι «δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομία», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά-αίτημά του «πρέπει να καταλήξουμε τι ακριβώς επιζητούμε στις διαπραγματεύσεις ώστε να έχουμε καθαρούς στόχους» ζητώντας πάντως «να είμαστε πιο αριστεροί στα επίδικα θέματα».

Βολές κατά Βρυξελλών και Βερολίνου

Εκείνο όμως που κυριάρχησε στις εργασίες της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χθες και προχθές ήταν οι επικριτικές αναφορές στις πολιτικές λιτότητας Βρυξελλών και Βερολίνου στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Το σύνολο των μελών της Κ.Ε. απέδωσε το αποτέλεσμα στις ανισότητες, τις πολιτικές λιτότητας, τις δυσλειτουργίες της Ε.Ε. και την υιοθέτηση, αλλά και θεσμοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ πολλά μέλη της Κ.Ε. εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την άνοδο της Ακροδεξιάς εκτιμώντας πως αν δεν υπάρξει άμεσα αλλαγή πορείας η άνοδος αυτών των δυνάμεων θα ενισχυθεί.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ το ερχόμενο Σάββατο αναχωρεί για τετραήμερο ταξίδι στην Κίνα.