Πολιτική
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 11:41

Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με ζητούμενο την απλή αναλογική

Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα 

Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Κ.Ε. είναι η πολιτικές εξελίξεις (εκλογικός νόμος και συνταγματική αναθεώρηση), οι θέσεις του κορυφαίου κομματικού οργάνου για τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών.

Στη σκιά του Brexit και των αυριανών εκλογών στην Ισπανία,όπου όλοι στο κυβερνών κόμμα ελπίζουν σε επικράτηση του συνασπισμού Unidos-Podemos, τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εγκρίνουν την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν έχει «ανοίξει» τα χαρτιά του κυρίως, για  το πόσο αναλογικότερο νόμο θα προτείνει. Μετά όμως την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και παρά την αισιοδοξία του Μαξίμου,δεν φαίνεται να υπάρχουν οι δυνατότητες για μια ευρύτερη συναίνεση ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές για να ισχύσει ο νέος νόμος από την υπάρχουσα βουλή.

Το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο Mega, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως το Ποτάμι δεν θα συνηγορήσει στη διάλυση της χώρας με τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος και δεν αλλάζει άποψη ανεξαρτήτως αν η πρόταση του κ. Τσίπρα του δίνει 2 ή 3 έδρες παραπάνω. «Δε θα διαλύσω τη χώρα με την υπογραφή μου», τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού και απηύθυνε έκκληση στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να καταλάβουν το συμφέρον της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr ο κ. Τσίπρας, πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα στηρίξει την κομματική πρόταση υπέρ της απλής αναλογικής με διατήρηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ψήφο στα 17 και εκλογή, πιθανότητα 5, ομογενών βουλευτών. Κατά πολλούς είναι μια πρόταση που «βολεύει» το Μαξίμου, αφού συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας, σε συνδυασμό με το κλίμα στην οικονομία, «που θα έχει γυρίσει» μπορεί να διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές ακόμη και την αυτοδυναμία.