Ο σεισμός του Βrexit έγινε, θα χρειαστούν χρόνια για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια». Μόνο με μελανά χρώματα θα μπορούσε να περιγράψει η «Guardian» την επόμενη ημέρα μετά το ιστορικό δημοψήφισμα, που οδηγεί σε οριστικό «διαζύγιο» τη Βρετανία από την Ευρώπη, γράφει η Αγγελικής Κοτσοβού.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Ο σεισμός του Βrexit έγινε, θα χρειαστούν χρόνια για να απομακρυνθούν τα συντρίμμια». Μόνο με μελανά χρώματα θα μπορούσε να περιγράψει η «Guardian» την επόμενη ημέρα μετά το ιστορικό δημοψήφισμα, που οδηγεί σε οριστικό «διαζύγιο» τη Βρετανία από την Ευρώπη.
Ένα «διαζύγιο» οδυνηρό και δύσκολο, με παράπλευρες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit, έναντι ποσοστού 48% εκείνων που επιθυμούσαν παραμονή στην Ε.Ε.
Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο Bremain.
Δυναμική ψήφο υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια έδιναν και οι αγορές, που τελούν πλέον σε κατάσταση σοκ, με τα διεθνή χρηματιστήρια σε κάθε γωνιά της Γης σε ελεύθερη πτώση, τη στερλίνα να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 και τις κεντρικές τράπεζες σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να αποφύγουν μια γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και οι Βρυξέλλες, γνωρίζοντας ότι το πλήγμα για το κύρος της Ευρώπης είναι πολύ πιο βαθύ από ό,τι οι οικονομικές και εμπορικές συνέπειες του Brexit.
Η απόφαση των Βρετανών δίνει «τροφή» στους ευρωσκεπτικιστές, με τους ακροδεξιούς σε Γαλλία και Ολλανδία να έχουν ήδη βάλει «πλώρη» για τα επόμενα δημοψηφίσματα προς την κατεύθυνση του Frexit και του Nexit. «Επί σαράντα χρόνια η σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αμφιλεγόμενη. Η βούληση των ψηφοφόρων πρέπει να γίνει σεβαστή. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια ταχεία και καθαρή διαπραγματευτική διαδικασία εξόδου» τονίζει σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Για «θλιβερή ημέρα» στην ευρωπαϊκή Ιστορία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Ευρώπη μπορεί να περιορίσει τη ζημιά από την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση. Το βασικό είναι να αποφύγει ένα «ντόμινο» δημοψηφισμάτων, που θα μπορούσαν να βαθύνουν ακόμη περισσότερο τις «ρωγμές» που ήδη παρουσιάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, τρομοκρατικών προκλήσεων και γεωπολιτικής αστάθειας.
«Αυτό είναι όλο. Οι Βρετανοί ακολούθησαν τις καρδιές τους και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποσύνθεση είναι γεγονός» σχολιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος, επιβεβαιώνοντας τις «Κασσάνδρες» που ερμηνεύουν το βρετανικό δημοψήφισμα ως ένα ακόμη καίριο βήμα προς τη διάλυση της Ευρώπης.
Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν θα επαληθευθούν τα αρνητικά σενάρια. Μπορεί όντως το καράβι της Ευρώπης να οδεύει προς τα βράχια, μπορεί όμως να βγει και από αυτή την κρίση ακόμη πιο δυνατή.
Το σημαντικό είναι να αδράξουν οι Βρυξέλλες, αλλά και οι υπόλοιπες -27 πλέον- χώρες-μέλη την ευκαιρία για βαθιά αυτοκριτική προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης πιο ευέλικτης, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών της.
Μόνον έτσι διασφαλίζεται η στενότερη συνεργασία και βαθύτερη ολοκλήρωση, διασώζοντας τις σχέσεις των Βρυξελλών με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωπαϊκής «οικογένειας».