Πολιτιστικά
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 15:50

Η «Μικρά Αγγλία» ταξιδεύει στην Αμερική

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία» ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ταινίας, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών, ήχου και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία» ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η ενδέκατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία της σε επιλεγμένες αμερικανικές αίθουσες σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Μαϊάμι, Πόρτλαντ,  Χάρτφορντ, Κλήβελαντ και Σαν Ντιέγκο, είναι από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες, που διανέμονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μέσω του Netflix, του Amazon και του iTunes, πλατφορμών που είναι γνωστές για την ποικιλία και την εκλεκτική λίστα των ταινιών τους, και όπου, ήδη, αποσπάει πολύ θετικές κριτικές από τους χρήστες. Από τις 14 Ιουνίου, κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά και το DVD της ταινίας.

Ανάμεσα στις θετικές κριτικές, ο Boyd van Hoeij, στο Hollywood Reporter, περιγράφει την ταινία ως ένα «εικαστικά πανέμορφο και με άψογη ενέργεια φιλμ», ενώ ο Ray Pride από το Chicago's New City Film τη χαρακτηρίζει ως «ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνικής φαντασμαγορίας, ενός μελοδράματος που επικεντρώνεται σε τρεις νέες γυναίκες στην Άνδρο του 1930».

Μυθιστόρημα με κρατικό βραβείο λογοτεχνίας

Το μυθιστόρημα «Μικρά Αγγλία» (έτσι αποκαλούνταν το νησί της Άνδρου, λόγω των εφοπλιστικών συναλλαγών αλλά και της αντιπαλότητας με την πανίσχυρη αγγλική ναυτιλία), εκδόθηκε το 1997. Αμέσως κέρδισε την αγάπη του κοινού, απέσπασε το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας (το 1998) και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές.

Ένας καταδικασμένος έρωτας, στην Άνδρο του ’30

Το βιβλίο και η ταινία αφηγούνται μια γεμάτη πάθος ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που πλέουν ακυβέρνητοι στο πέλαγο του έρωτα, της μοίρας, των συνθηκών, της ζωής που τους έλαχε, αλλά μαζί χτίζει μια μεγαλύτερη εικόνα της εποχής, της Ελλάδας, της ανθρώπινης ψυχής, των αντοχών της, και του σημείου που ραγίζει.

Στον πυρήνα της ιστορίας, ένας καταδικασμένος έρωτας στην Άνδρο του ’30. Η όμορφη Όρσα Σαλταφέρου αγαπά τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Η μάνα της, όμως, έχει άλλα σχέδια, και την παντρεύει με το γιο ενός πλούσιου πλοιοκτήτη (Μάξιμος Μουμούρης). Η Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα), άρρωστη μετά τη γέννηση του πρώτου της μωρού, κι αφού περνάει μερικούς μήνες σε ένα αναρρωτήριο, επιστρέφει στην Άνδρο. Την υποδέχεται η αδερφή της (Σοφία Κόκκαλη), παρέα με το νέο αρραβωνιαστικό της. Το βλέμμα της Όρσας παγώνει καθώς συνειδητοποιεί πως πρόκειται για τον αγαπημένο της, τον Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου)...

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Βασίλης Βασιλάκης, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Καλαβρούζος, Κατερίνα Αντωνακάκη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κλέα Σαμαντά, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ιωάννα Πιάτα, Ρεγγίνα Λεβεδιάνου, Ειρήνη Ιγγλέση.

naftemporiki.gr