Κοινωνία
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 15:08

Στις 28/6 η δικάσιμος για την αγωγή φορέων κατά της απεργίας στον ΟΛΘ

Να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ζητούν με αγωγή τους που κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά οι παραγωγικοί φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ζητούν με αγωγή τους που κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά οι παραγωγικοί φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών ξεκίνησαν στις 26 Μαϊου 2016, ενώ, όπως αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, (ΒΕΘ), η δικάσιμος ορίστηκε για την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.

Ενάγοντες είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καθώς και επιχειρήσεις-μέλη των προαναφερθέντων φορέων που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες απεργίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΘ, η αγωγή στρέφεται κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας, του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Χειριστών-Οδηγών Μηχανημάτων ΟΛΘ ΑΕ, του Σωματείου Λιμενεργατών ΟΛΘ, του Σωματείου Υπαλλήλων Παραλαβής και Παράδοσης Εμπορευμάτων και του Συνδέσμου Αρχιεργατών-Εποπτών ΟΛΘ.

Στην αγωγή επισημαίνεται ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αντίδικων, έχουν "νεκρώσει" κάθε δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρήσεις (ενάγουσες και όχι μόνο) δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα τους, να δεσμευτούν για χρόνους παράδοσης, με συνέπεια να μειώνονται οι πωλήσεις τους. Συνεπεία της μείωσης αυτής, δημιουργείται στοκ προϊόντων με άμεσο και μη αναστρέψιμο χρηματοοικονομικό κόστος».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η ΟΛΘ ΑΕ είναι δημόσια επιχείρηση δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας. Όπως προστίθεται «η λειτουργία της έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, ως επιχείρηση φορτοεκφορτώσεως και αποθηκεύσεως εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ. 2 εδ. η του Ν. 1264/1982. Δραστηριότητα και αποστολή της εταιρείας είναι η ομαλή λειτουργία του λιμένος Θεσσαλονίκης και ιδίως η απρόσκοπτη διενέργεια όλων των φορτοεκφορτωτικών εργασιών και εργασιών αποθηκεύσεως εμπορευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».