Κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, από τη στάση του κ. Θεοδωράκη θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο να συγκεντρώσει τη στήριξη 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση, που θα γίνει τελικά στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, από τη στάση του κ. Θεοδωράκη θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο να συγκεντρώσει τη στήριξη 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Αν ο κ. Θεοδωράκης επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση υπέρ μιας ενισχυμένης αναλογικής, τότε η ζυγαριά για τον κ. Τσίπρα θα γείρει προς την πλευρά της απλής αναλογικής με διατήρηση μόνο του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, κάτι που αποτελεί και κομματική πρόταση.
Αν διαφανεί περίπτωση ευρύτερης συναίνεσης τότε ο η ζυγαριά θα γείρει προς την πλευρά της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ένα μπόνους 30 εδρών στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων που θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 40%.
Όπως σημείωναν χθες συνεργάτες του Πρωθυπουργού, παρά τις αρνητικές τους τοποθετήσεις, ελπίζουν πως τόσο στο ΚΚΕ όσο και στο Ποτάμι θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις και δεν θα χαθεί η ευκαιρία για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που ευνοεί κατά βάση τα «μικρά» κόμματα.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σημειώνουν ότι επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι η απλή αναλογική αλλά από τις μεθεπόμενες εκλογές. Κι αυτό διότι πιστεύει ότι αν γυρίσει το οικονομικό κλίμα ο ίδιος έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει μια δεύτερη τετραετία με τον σημερινό εκλογικό νόμο και ταυτόχρονα δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνος για το γεγονός ότι δεν πέρασε η πρότασή του για απλή αναλογική.