Πολιτική
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 07:16

Καταψήφισαν... την πρωτοβουλία Τσίπρα

Δεν φαίνεται να τελεσφορεί η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου -πρωτίστως- και τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, έργο της Βουλής.

Από την έντυπη έκδοση 

Δεν φαίνεται να τελεσφορεί η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου -πρωτίστως- και τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, έργο της Βουλής.

Ενώ σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς -θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους κ.κ. Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη-, τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ν.Δ., την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον γ.γ. του ΚΚΕ κρίνονται πενιχρά και πάντως σε καμία περίπτωση επιτρέπουν την εκτίμηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να αχθούν σε μια συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου, με μια αριθμητική πλειοψηφία 200 βουλευτών, η οποία θα επέτρεπε την εφαρμογή του από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, θα διαμορφώσει και την πρότασή του προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο-, λαμβάνοντας υπόψη του τα πιθανά σημεία συμφωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε μια τελική πρόταση του κόμματος και της κυβέρνησης προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Κυβερνητικές πηγές, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστεί το κλίμα καχυποψίας, που καλλιέργησαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί, υποστήριζαν χθες ότι οι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου «είναι ειλικρινείς» και ότι «παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις».

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί αφορούν την κατάργηση ή τη σημαντική μείωση του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη.

Oι 200 βουλευτές

Επέμεναν δε ότι σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης μπορεί να διαμορφωθεί ένα έδαφος ώστε να προκύψει η πλειοψηφία των 2/3 (200 ψήφοι) στη Βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν συγκεκριμένος και τόνισε: «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτε. Θέλουμε συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Αν και όποτε η κυβέρνηση παρουσιάσει επίσημα μια πρόταση, θα την εξετάσουμε. Εμείς τμηματικά και σε δόσεις εκλογικό νόμο δεν ψηφίζουμε».

Η κα Γεννηματά διαμήνυσε ότι σε κάθε περίπτωση “δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

Κατά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στους συνομιλητές του 5 σημεία:

  • Αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Στην κα Γεννηματά -κατά τους ίδιους- είπε ότι τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά συζητά όλα τα ενδεχόμενα: από την πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα μέχρι την πρόβλεψη μικρότερου από το σημερινό μπόνους, υπό προϋποθέσεις.
  • Το όριο εισόδου στη Βουλή, με τον ίδιο να εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει στο 3%.
  • Την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
  • Τη θέσπιση ψήφου στην ηλικία των 17.
  • Την ψήφο ομογενών. Είτε να εκλέγονται 5 βουλευτές από μια ξεχωριστή λίστα, είτε να ψηφίζουν στις κατά τόπους πρεσβείες οι ομογενείς.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρέος διαλόγου, να καταστεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των συνταγματολόγων και των πολιτικών, προκειμένου να καταλήξουν εντός του 2017.

Από το ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι γενική εντύπωσή τους είναι πως ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Απέδιδαν δε ασάφεια στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, αναγνωρίζοντας ότι το μόνο σημείο στο οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση η κα Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.

Επιφυλάξεις για εκλογή Προέδρου από τον λαό

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για «απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση».

Επιβεβαίωσε, θεωρώντας το «φυσικό», ότι δεν υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος «αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δηλαδή «το ποιες διατάξεις θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κ.λπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό ή από τη Βουλή είπε ότι «δεν υπάρχει και γι’ αυτό συγκεκριμένη πρόταση» και εμφανίστηκε επιφυλακτικός, γιατί -σε συνδυασμό με αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου- «έτσι αλλάζει το πολιτειακό σύστημα και το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε δυαρχία, σε μια σειρά άλλα ζητήματα».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως έθεσε στον πρωθυπουργό ως ζήτημα το «ότι αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας τα απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα. Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά χαράτσια πληρώνει, και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις, που έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αναμένονται και νέα προαπαιτούμενα για την επόμενη αξιολόγηση, από φθινόπωρο. Αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στον πρωθυπουργό, γιατί τα θεωρούμε μείζονα και σε σχέση με τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο και σε σχέση με την οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση».

Ξεκάθαρο «όχι» Μητσοτάκη σε αναλογικότερο εκλογικό νόμο

«Ναι» στην αναθεώρηση του Συντάγματος, και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία της παρούσας Βουλής, αλλά ξεκάθαρο «όχι» σε κάθε ενδεχόμενο αναλογικότερου εκλογικού νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντας μάλιστα στην κυβέρνηση «τακτικισμούς» στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι «δεν παρουσίασε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις».

Ο Κυρ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική της προώθησης συνταγματικών αλλαγών. Μάλιστα, όχι μόνο συμφώνησε με την ανάγκη αναθεώρησης βασικών διατάξεων, αλλά ταυτόχρονα έριξε και το «γάντι» στον Αλ. Τσίπρα, προτείνοντας να ψηφιστούν από τώρα με ενισχυμένη πλειοψηφία (τουλάχιστον 180 βουλευτών) οι αναθεωρητές διατάξεις και να καταστεί ευχερέστερη η επικύρωσή τους από την επόμενη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 βουλευτών). «Επιμένουμε στην πρότασή μας.

Αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε ουσιαστικά το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με τις επόμενες εκλογές λέγοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να τοποθετηθούν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές συνταγματικές προτάσεις. «Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους» σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε μιλήσει για την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης από την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, καταλογίζοντας μάλιστα «ιδιοτέλεια» και «τακτικισμούς» στην κυβέρνηση. «Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. δεν μπαίνει στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία. Αργότερα, μάλιστα, πηγές της Συγγρού καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα.

Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη καταλόγισαν μάλιστα «ιδιοτελή τακτικισμό» στην κυβέρνηση. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η Ν.Δ. μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους πτυχές του εκλογικού νόμου, που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.