Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να γίνει διάλογος για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να γίνει διάλογος για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:
- Την Τρίτη συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.
- Την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον γ.γ. της Κ..Ε του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Την Παρασκευή διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο».
Σημειώνουν ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες.
«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».
Μάλιστα συγκρίνουν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989 δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε η ΝΔ, στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47% είχε 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θ. Κατσίκη.
Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες γι' αυτό το θέμα.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Συγγρού.